24/09/23 - 09:27h

Lejver Kup: Tim Sveta razbio Evropljane prvog dana!

 

Lejver Kup počeo dominacijom Tima Sveta.


Nema onih najboljih među najboljima ove godine na Lejver Kupu, u tom smislu takmičenje nikada nije bilo siromašnije, ali je definitivno i dalje zanimljivo. Doduše, više dešavanjima, gafovima i zabavom van terena nego samim rezultatom, pošto je Tim Sveta, koji selektuje i predvodi Džon Mekinro, bio ubedljiv prvog dana nademetanja protiv Tima Evropa – 4:0.

Seriju pobeda Tima Sveta otvorio je Amerikanac Ben Šelton koji je savladao Artura Filsa, zamenu za Stefanosa Cicipasa sa 2:0 (7:6 (7:4), 6:1). Potom je Francisko Serundolo takođe sa 2:0 (6:3, 7:5) savladao Alehandra Davidoviča Fokinu i tako postao prvi Južnoamerikanac koji je ostvario pobedu na ovom turniru.

Feliks Ože-Alijasim povisio je na 3:0 pošto je sa 6:4, 6:3 savladao Francuza Galea Monfisa. Meč je obeležila zanimljiva prepirka, u kojoj je Monfis odbijao da se uozbilji. Tim Evrope uspeo je da osvoji prvi set tek u meču dublova, ali je konačna pobeda pripala ipak Timu Sveta pošto su Tijafo i Pol bili bolji sa 2:1 od Filsa i Rubljova.

Podsetimo, ukupni pobednik je tim koji prvi stigne do 13 bodova. Mečevi odigrani u subotu vredeće po dva, a u nedelju po tri boda.

Tri singla u subotu, odnosno nedelju rano ujutru po srednejevropskom vremenu, igraju Rubljev-Fric, Rud-Pol, Hurkač-Tijafo.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, Team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i Teniski Savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Sastaje se šest najboljih evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima). Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva sing duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Sve partije se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Prvi Lejver Kup organizovan je 2017. Igrači dobijaju zaradu za učešće na osnovu pozicije na svetskoj rang listi, a pored toga svaki član pobedničkog tima se nagrađuje sa dodatnih 250,000 dolara.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Lejver kup, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.