12/01/17 - 15:37h

Legende Melburna, vreme je za apsolutnog rekordera! (Video)

 


Ukoliko nastavi fantasičan niz na Australijan openu, Novak Đoković će postati apsolutni rekorder ovog grend slema.


Izvor: AP


Sitno brojimo do početka prvog grend slema sezone, pa je vreme i da se podsetimo najvećih šampiona ovog takmičenja, uz nadu da ćemo krajem meseca konstatovati da je Novak Đoković apsolutni rekorder po broju trofeja.

Srpski as je šest puta podizao pehar u Melburnu (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016), prošle godine je u finalu savladao Endija Mareja i izjednačio se po broju trofeja na “Ozi openu” sa Rojom Emersonom, koji je svih šest titula osvojio pre Open ere, od 1961. do 1967.

I mlađa populacija je manje ili više upoznata sa slavnim šampionima u poslednjih 30–ak godina, kada je ovaj sport ušao u proces ogromne globalne ekspanzije. Ali, tenis se igrao i ranije, pre Open ere (1968). Nije bio atraktivan kao danas, ali svakako jeste bio izuzetno zabavan u to vreme, naročito aristokratiji. Reket je bio popularan rekvizit još od vremena pre drugog svetskog rata, a beli sport je i tada imao velike šampione. Pretežno tadašnje stanovište najboljih tenisera bila je Australija, pa je i najviše šampiona dolazilo iz te zemlje.

ISTORIJAT

Turnir je prvi put održan 1905. godine u Melburnu. Od osnivanja do 1927. godine nosio je naziv Prvenstvo Australazije (The Australasian Championships), a te godine naziv je promenjen u Prvenstvo Australije (The Australian Championships). Godine 1969. dobio je današnje ime. Tada je postalo otvoreno prvenstvo, na kom su mogli da igraju i amateri i profesionalci, uključivši se u „Open eru“, započetu godinu dana ranije.

U početku, turnir nije privlačio puno takmičara zbog slabih veza sa inostranstvom, ali i unutar samog kontinenta. Razvojem saobraćaja, posebno vazdušnog, do šezdesetih godina dvadesetog veka postao je posećeniji i od strane takmičara i od strane gledalaca.

Od osnivanja do 1988. godine turnir se igrao na travi, a od tada na tvrdoj podlozi. Te godine je takođe premešten sa Kujang stadiona u Melburn park, gde se i danas održava. Nekoliko gradova je kroz istoriju bilo domaćin turnira (Sidnej, Adelejd, Brizbejn, Pert, Krajstčerč, Hejstings), mada je većinom održavan u Melburnu.

U ranim godinama turnira, mesec održavanja se menjao, krećući se od januara do avgusta. Zbog Prvog svetskog rata nije se održavao od 1916. do 1919, a zbog Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. Od 1923. do 1977. turnir se igrao svake godine u januaru, da bi se te godine prebacio na decembar, te je zbog toga igrano dva turnira u jednoj kalendarskoj godini. Godine 1987. turnir je vraćen na januar i zbog toga decembarski termin iz 1986. nije održan.

Uoči starta 105. izdanja Otvorenog prvenstva Australije, podsećamo se nekih velikih šampiona iz davnih vremena, u nadi da njihova slava neće izbledeti u jeku “Zlatne ere”.

ADRIAN KVIST

U neku ruku možemo reći da je najuspešniji takmičar Adrian Kvist, koji je osvojio tri titule u singlu i 10 u dublu, ali pre početka Open ere. Status legende stekao je zahvaljujući osvajanju tri singl titule tokom 30-ih godina prošlog veka, dva puta pobedivši Džeka Kroforda u finalu, a jednom Džona Bromoviča.

Australia's Davis Cup Probables (1946)

ROD LEJVER

Ikona tenisa, ne samo u Autraliji nego u celom svetu. Titule je osvajao protiv Nila Frejzera, Roja Emersona i Andresa Himena, 1960, 1962. i 1969, kada se turnir još uvek igrao na travi.

Rod Laver VS Tony Roche 1969 Australian Open

DŽEJMS ANDERSON

Potpuno drugo vreme, potpuno drugi tenis. Džejms Anderson je osvojio tri titule u singlu, što ga čini jednim od najuspešnijih. Trijumfovao je 1922, 1924. i 1925, pobedama u finalima protiv Džeralda Patersona (dva puta) i Ričarda Šlezingera.

Australia's Davis Cup Probables (1946)

KEN ROZVEL

U pitanju je jedan od natrofejnijih tenisera, kako u singlu tako i u dublu. Verovali ili ne, on njegove prve, do poslednje, četvrte titule, prošlo je čak 19 godina! Bio je najbolji 1953, 1955, 1971. i 1972. Poslednju je osvojio sa 40 godina, i potpuno je izvesno da će zauvek ostati najstariji osvajač GS trofeja.

Ashe - Rosewall AO Final 1971

DŽEK KROFORD

Još jedan Australijanac sa četiri singl trofeja, ali i sa neverovatnim rezultatima u dublu i miks dublu. Džek Kroford je osvajao Australiju pobedama nad Herijem Hopmanom 1931. i 1932, Kejtom Gledhilom 1933. i britanskom legendom Fredom Perijem 1935.

Crawford Downs Perry In Tennis Duel Aka Perry Beaten By Crawford (1934)

ROJ EMERSON I NOVAK ĐOKOVIĆ

Za kraj smo ostavili dva rekordera po broju singl titula. Roj Emerson ih je osvojio šest, od toga četiri uzastopne – od 1963. do 1967 (Prvi 1961). 2016. godine, srpski as ga ja sustigao na prvom mestu po singl titulama. Jasno je da su Novakova melburnška dostignuća ostvarena u nemerljivo paklenijoj konkurenciji, ali, na kraju dana, broje se trofeji i svaki je podjednako vredan. Da li je vreme da se naš najbolji sportista izdvoji na ovoj listi?

Davis Cup - Australia Defeat Italy (1962)

Novak Djokovic Australian Open 2016 Tribute

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Novak Djoković, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.