16/01/23 - 11:50h

Lajović: Idem na psihoterapiju, to mi mnogo pomaže

 

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u drugo kolo Australijan opena.


Foto: Julian Finney/Getty Images North America

Njega je na startu eliminisao Kanađanin Denis Šapovalov.

– Mislim da nije bilo mnogo vetra, uglavnom za ovaj teren je vezana priča da je najvetrovitiji. Danas je bilo, rekao bih, dobro vreme za igru, bila je dobra atmosfera, navijača, koji su navijali i za mene i za njega. Užitak je bio igrati meč. Nezgodan protivnik, bez obzira na to što je njegov rang oko 20, do skoro je bio oko Top 10. Kada igra dobro, teško je igrati protiv njega. Mislim da sam odigrao dobar meč, imao sam šanse u trećem setu. Jako je dobro kontrolisao ritern sa novim loptama. Mislim da sam napravio grešku što sam servirao na bekhend, gde se oseća komfornije. Tu je dobio samopouzdanje i od tog trenutka se podigao. Četvrti set nije bio merodavan. I ja sam pao više fizički nego psihički. Kvalitetan je meč bio, bez obzira što sam izgubio. Ne osećam se zabrinut jer je tek početak sezone. – rekao je srpski teniser.

Lajović u poslednje vreme dosta radi na svojoj psihi.

– Dosta intenzivno radim psihoterapiju. To mi mnogo pomaže. Ima veliki potencijal i prostora za napredak. Nadam se da ću videti paralelu na terenu i da će se preslikati sa jedne strane na drugu. Uglavnom sam dosad radio psihu u vezi s tenisom. Sada sam promenio to na čemu radim. Prvenstveno na sebi i emocijama. Nešto što u prošlosti nisam uspevao da savladam i nađem način da se izborim sa tim. Trenutno idem u pravom smeru i da će se odraziti na tenis. Trenutno mi prija i trenutno vidim stvari sa kojima nisam imao dodira u prošlosti, a mislim da su veoma bitne. Konkretno, zanemarivao sam emocije. Mentalni sklop je bio takav da kada se osećam loše, ne priznajem sebi. Potisni. Sada prepoznajem… U redu je da se ne osećaš u redu.To je velika stvar. Većina ljudi se bori sa tim da nijedno osećanje nije trajno. To je neka nova slika i pored toga što verujem da će mi pomoći, svestan sam da je rad koji je mnogo teži od svih ostalih fizičkih, mislim da nikad nije kasno krenuti.

Kakve su bile pripreme za ovu sezonu?

– Bio sam u Španiji. Nisam imao klasičnu pripremu jer sam morao da igram čelendžere da bih igrao AO i da bih se vratio u 100 najboljih. Imao sam dve nedelje na šljaci, pa dva turnira sam igrao, pa par dana odmorio. Onda dve nedelje na betonu. Videćemo kako će se to odraziti, da li ćemo morati da napravimo pauzu u toku godine. Smršao sam nekoliko kilograma, nismo osetili nedostatak treninga. Faliće mi i odmor, koji sam preskočio. Biće sigurno drugačija sezona.

On neće igrati na Dejvis kupu protiv Norveške.

– U razgovoru sa Viktorom smo se dogovorili da je tim koji imamo sasvim dovoljno, ako oni igraju bez Ruda, da prođemo. Bolje je za mene da se pripremi za šljaku i turnire u Južnoj Americi. Poremetilo bi mi raspored da idem u Norvešku da igram na tvrdom..

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Dušan Lajović, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.