22/06/14 - 21:43h

Ko je Peđa Krstin? (Intervju)

 

Mladi i presprektivni srpski teniser Peđa Krstin za naš sajt govori o svojim počecima, uspesima, dobrim partijama ove sezone, Dejvis kupu i daljim planovima i očekivanjima.

Pedja Krstin

Pedja Krstin

Na samom početku bih te zamolio da se predstaviš našim čitaocima i ljudima koji do sada nisu mnogo pratili tvoju karijeru. Odakle si, kada si počeo da se baviš tenisom?

Rodom sam iz Mokrina, opština Kikinda. Počeo sam da treniram tenis na terenima T.K. “Mokrin” kada sam imao šest godina.

Reci nam ko ti je uzor u tenisu?

Najveći uzor u tenisu mi je Novak Đoković, što zbog njegovih fizičkih I mentalnih sposobnosti na terenu, tako I zbog odmerenosti I učtivosti koju poseduje van terena .

Tokom prošle sezone Peđa Krstin je prešao u seniorski tenis i u novoj sezoni zaista igra sjajno. Osvojio je tri turnira, jedan u iranskom Kišu početkom marta, dva u Alžiru, u Oranu i Benaknunu.

Kako si se snašao po prelasku u seniore? Da li je ovo jedan od težih trenutaka u karijeri za jednog igrača, pošto je poznato da se mnogi igrači ne snalaze najbolje na tom prelasku iz juniorskog u seniorski tenis?

Da, osvojio sam dva turnira u Alžiru i jedan u Iranu, a takođe sam prošao kvalifikacije ATP 250, što mi je najveći uspeh u ovoj godini, a ujedno i u mojoj profesionalnoj karijeri. Teško je bilo u početku, ipak je to veliki prelaz koji često zna da bude veoma težak za mlade igrače, ali kako je vreme odmicalo uspeo sam da što pre prevaziđem tu prepreku. Jako je teško igrati sa starijim igračima, jer to nisu više tvoji vršnjaci, jednostavno nema limita u godinama i upravo tu počinje pravi tenis. Često se dešava da se veoma dobri juniori ne snađu najbolje na prelasku u profesionalnu karijeru, što zavisi od mnogo faktora, a najviše od početne sreće i mentalne snage, jer tenis svi veoma dobro znamo da igramo, razlike su veoma male. Zbog toga se maksimalno treba posvetiti upravo tom delu karijere koji je veoma osetljiv i predstavlja pravu prekretnicu za mlade igrače.

Reci nam koji je tvoj omiljeni udarac, šta bi kod sebe promenio i gde vidiš prostora za najveći napredak?

Moj omiljeni udarac je bekhend. Što se tiče promena , imam prostora na svim segmentima da se poboljšavam i da dorađujem svoje pokrete, što je veoma dobro jer znači da mogu još dosta da uznapredujem svoju igru i da poboljšavam udarce– naš mladi teniser pozitivno misli na svoju budućnost, a to je mentalno veoma bitna stavka.

Pobedio si Kipranina Markosa Bagdatisa u Zagrebu ove sezone. Znamo da je on 2006. godine igrao finale Australijan Opena, da je iste godine igrao polufinale na Vimbldonu i bio 8. teniser sveta, pa nam reci kakav je osećaj posle takvog duela i pobede?

Da, pobedio sam čuvenog Markusa što je za mene neverovatan uspeh i meč koji ću pamtiti veoma dugo. Verovao sam u sebe i svoje kvalitete, znao sam da mogu da igram sa dobrim igračima i da pružim dobar otpor. Verovao sam u svoju pobedu i to se jednostavno i dogodilo. Osećaj je bio fantastičan i neopisiv, jer u prvom momentu nisam shvatio da sam uspeo da pobedim tako velikog igrača, pošto sam bio skoncentrisan samo na svoju igru, nisam preterano razmišljao o ishodu. Posle meča sam bio presrećan, ne može se opisati rečima, jer sam time ujedno i sebi dokazao da sam na pravom putu.

Pedja Krstin

Pedja Krstin, Foto: D. Stojnic

Koji je tvoj najdraži meč i najbolji igrač protiv koga si do sada igrao?

Najdraži meč mi je upravo sa Markusom Bagdatisom. To mi je najdraži meč i ujedno najbolji igrač protiv kojeg sam igrao. ATP turnir u Zagrebu će mi ostati u izuzetno lepom sećanju.

Sa kim se najviše družiš od srpskih tenisera i šta misliš kakva je budućnost srpskog tenisa koju predvodi Dušan Lajović, tu si ti, zatim Nikola Milojević, Laslo Đere i ostali teniseri? Da li Srbija sa vama može ponovo da očekuje sjajan Dejvis kup tim?

Družim se se sa svima iz moje generacije i mislim da ćemo biti jako dobra reprezentacija za par godina Laslo Đere, Miki Janković, Nikola Milojević, ja zajedno sa Ducijem Lajovićem na čelu. To su svi mladi igrači koji imaju veliki potencijal i ogroman talenat i mislim da Srbija za par godina može da ima jako dobre naslednike u Svetskom vrhu.

Kako ocenjuješ sadašnji svetski tenis i naravno Novaka Đokovića?

Jako je teško bilo šta reći o Novaku i o tome šta je on uradio u svojoj karijeri. Postigao je neverovatan uspeh koji će biti izuzetno teško ponoviti. On svakim danom potvrđuje svoju veličinu i dokazuje da je veliki igrač. Današnji tenis je mnogo drugačiji nego ranijih godina, tenis je postao veoma popularan sport, konkurencija je ogromna, mnogo su jači udarci i samim tim je veoma teško izboriti se i opstati u ovom sportu.

Pedja i Novak

Pedja i Novak

Šta planiraš u nastavku sezone, tj. šta ti je glavni cilj do kraja ove godine? Već si napredovao stotinak mesta na ATP listi i trenutno si 291. igrač sveta.

Glavni cilj za ovu godinu mi je ulazak u 200 najboljih na svetu, koji se nadam da ću što pre ostvariti. Trenutno sam 291. i očekujem da ću ove godine ući u top 200, što bi znacilo i to da ću lakše ulaziti u kvalifikacije za Grand Slam turnire koji su mi velika želja.

Na kraju nam otkrij da li pratiš portal TenisUživo.com i šta bi poručio ljubiteljima tenisa u Srbiji i fanovima sa našeg portala?

Redovno pratim vesti i izveštaje portal TenisUživo.com što bih preporučio svim ljubiteljima tenisa jer na jednom mestu mogu pronaći sve aktuelne vesti iz sveta tenisa. Fanovima tenisa bih poručio da nastave da prate tenis i nas mlade tenisere, a ujedno bih im uputio i velike pozdrave.

(Tenis Uživo, D. Peruničić)


Teme:   ATP, ATP u Zagrebu, Intervju, Novak Djoković, Peđa Krstin, Srpske teniske nade, Srpski teniski talenti, Teniseri, Turniri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.