25/10/23 - 07:38h

Kada će se zaustaviti: “Đoković osvaja još tri ili četiri grend slema!

 

Da li je ovo realna prognoza?


U intervjuu za “Tenis magazin”, čuveni švajcarski trener Hajnc Gintard prognozirao je, vrlo konkretno, da će Novak Đoković do kraja karijere osvojiti još tri ili četiri grend slem trofeja.

Do sada ih je osvojio 24, čime se etablirao kao najuspešniji teniser svih vremena.

Švajcarski stručnjak koji se proslavio kao trener Štefi Graf, uveren je da će Srbin osvajati i dalje. Na pitanje da li je moguće da će njegova dominacija trajati još tri, četiri godine, odgovorio je sledeće:

-Tri ili četiri godine je veoma dug period. Mislim da može da uzme još tri ili četiri grend slema. Na kraju, sve se dešava veoma brzo. Ako vidite da je Nadal osvojio Australijan open prošle godine, to je bilo jedno od najvećih dostignuća u istoriji sporta. A da se postigne tako nešto, to zahteva dodatnu energiju, koju kao stariji igrač ne možete više da zamenite određenog dana.

-Iskustvo kaže da se takve stvari dešavaju brzo. Održavate nivo i odjednom, to više ne funkcioniše. Usporite, uvek fali dvadeset ili 30 centimetara. To ne zvuči mnogo, ali je ustvari ogromno. Pravi razliku između toga mogu li da ubrzam lopticu ili samo skakućem sa defanzivne strane – rekao je Gintard.

Potom je govorio o Karlosu Alkarasu.

-Pre nekoliko godina, svi su pričali, ‘nemoguće je da budete prvi u muškom tenisu kao tinejdžer’. Tenis je postao previše snagatorski sport! A sad? Znači nije bilo nemoguće, samo nismo imali pravog tinejdžera. Sad su tu Karlos Alkaras, Janik Siner i Luka van Aš. To je sjajna stvar u tenisu, neuhvatljiv je. Svi misle da znaju kako stvari funkcionišu, ali ne zna niko! Izuzetni igrači ne postoje sve vreme, inače ne bi bili posebni. Ponekad imate rupu, ali to ne znači da je nešto nemoguće. Čak i sa svojim dugim prisustvom u tenisu mogu da kažem da ne razumem ovaj sport.

-Ne može ni on sve. Njegova igra na mreži može da napreduje. Takpođe je jak od pozadi tako da mu ne treba klasično napadanje loptice. I Rafael Nadal je osvojio svoj prvi Rolan Garos sa osnovne linije uz mnogo trčanja. Ima mnogo prilika. Ne morate biti u stanju da uradite sve da biste bili dobar teniser. Na engleskom se to kaže ‘umetnost redukcije’. Ako moežete da igrate prosto, lakše je ponoviti. MOrate da znate šta možete da uradite i šta ne možete. Ako moeže da iskoristite to što možete što je više moguće, onda igrate dobro – zaključio je Švajcarac.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri


Komentari: 1

 
Duća October 25, 2023 Odgovori

Nikada nisam cuo za ovog tenissera, hocete ikada prestati sa ovakvim idiotskim naslovima?Napali ste Bekera, Alkaraza Ljudi oko mene imaju sve gore i gore misljenje o Djokoviću, alo, imate li mere, granice?

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.