04/03/14 - 18:55h

ITF ‘priznao’ Kosovo, TSS odmah reagovao

 

Međunarodna teniska federacija uvrstila je Kosovo među nacije koje su u ponedeljak obeležile Svetski dan tenisa. Na taj način, Međunarodna teniska federacija je Kosovu dala isti status kao Srbiji, ali je Teniski savez Srbije odmah reagovao.

sezona na travi 1

U ponedeljak su na zvaničnom sajtu Svetskog dana tenisa okačene zastave svih država učesnica po abecednom redu, među kojima su i Kosovo i Srbija.
Nakon hitne intervencije iz Teniskog saveza Srbije, zastava Kosova je uklonjena, ali su dokazi o svemu ostali na društvenim mrežama.

Interesantno, na Tviter profilu ITF kačene su slike svih nacija koje su slavile Svetski dan tenisa, a među njima je bilo i Kosovo.

“Košarko, pomeri se, vreme je za tenis”, natpis je iznad slike iz Peći, gde se košarkaška dvorana na kratko pretvorila u teren za odigravanje teniskih mečeva.

Povodom ovakovog “isapda” ITF-a, oglasili su se i iz Teniskog saveza Srbije.

“Iznenađeni smo ovim gestom iz ITF. Kosovo nije član niti ITF, niti Tenis Evrope, i zato je čudno što su to uradili. Prošle godine u Talinu je bilo glasanje po tom pitanju i odbijen je njihov zahtev za ulazak u međunarodne teniske forume. Imamo informaciju da zahtev Kosova neće biti na dnevnom redu sada u martu, na novoj sednici skupštine Evropske teniske organizacije. Svakako da računamo i na značajnu pomoć i međunarodni uticaj našeg predsednika, Vuka Jeremića”, rekao je generalni direktor Teniskog saveza Srbije Dušan Orlandić.

Međutim, sa Kosova, poručuju da je njihov prijem u Tenis Evropu, a potom i u Međunarodnu tenisku federaciju, praktično već gotova stvar. Na sajtu Teniske federacije iz Prištine istaknuto je da se očekuje “zeleno svetlo” na Skupštini u Sofiji, a navodno će dobiti članstvo sa ograničenim pravima.

“U Estoniji je njih 26 bilo za prijem, 25 protiv, dok je 11 bilo uzdržanih. Time nije ispunjena dvotrećinska većina, kao uslov. Međutim, delegatima sa Kosova tada nije bilo dozvoljeno da se obrate skupštini i objasne razloge za prijavu za članstvo. Ali, sada je situacija drugačija, jer nam je Žak Dupre, predsednik Tenis Evrope poslao pismo u kom kaže da će Kosovo dobiti priliku da kaže šta ima neposredno pre novog glasanja po pitanju prijema i nadamo se najboljem”, rečeno je iz Teniske federacije Kosova.

(Tenis Uživo, N. Mihajlović)


Teme:   Teniski savez Srbije, Vesti


Komentari: 1

 
gordana March 4, 2014 Odgovori

mozemo mi da se zalimo koliko hocemo kada siptari sa lovom resavaju sve…

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.