22/04/24 - 12:22h

Iga Švjontek ušla u istoriju, Srpkinje i dalje daleko od elite

 

Iga Švjontek je postala deveta teniserka ikada koja je provela trocifren broj nedelja na vrhu WTA rang liste.


Source: Getty Images AsiaPac

Poljakinja je započela stotu nedelju kao prva teniserka sveta, čime se mogu pohvaliti još samo Štefi Graf (377), Martina Navratilova (332), Serena Vilijams (319), Kris Evert (260), Martina Hingis (209), Monika Seleš (178), Ešli Barti (121) i Žistin Enan (​117).

Iga će sigurno biti prva još par meseci, pošto ima veliku prednost u odnosu na najbliže pratilje. Prvi put je zaposela tron u martu 2022. godine, kada je Ešli Barti, tada svetska broj jedan, naprasno odlučila da u 25. godini završi karijeru. Australijanka je takođe zatražila da je odmah obrišu sa rang liste, pa je Poljakinja postala broj jedan “za zelenim stolom”.

Druga na listi je Beloruskinja Arina Sabalenka, slede Koko Gof, Elena Ribakina, Džesika Begula, Marija Sakari, Marketa Vondrušova, Kinven Ženg, Osn Žaber i Jelena Ostapenko.

Što se tiče srpskih teniserki, Olga Danilović je 122. igračica sveta, što je za dve pozicije lošiji plasman u odnosu na prethodni poredak. Natalija Stevanović je 189. na listi, a Dejana Radanović 225. igračica planete.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Iga Švjontek, Rang Lista, Vesti, WTA Rang Lista


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.