17/01/24 - 13:52h

“Hudini” ponovo na delu: Đoković kroz dramu do trećeg kola!

 

N. Đoković6476
A. Popirin3663

zimbio.com

Izučavaće se zauvek fenomen Novaka Đokovića. Minulim radom je navikao svet na ovakve pobede u meri da su očekivane i kada deluje da je na konopcima sabijen u ćošku ringa. Nošen frenetičnom podrškom sa tribina Rod Lejver arene, odigrao je Aleksej Popirin verovatno najbolja dva seta u karijeri, ali je dobio samo jedan. U trećem setu je Novak spasao četiri set lopte, pre nego što je dobio taj-brejk i slomio sjajnog rivala.

U narednoj, trećoj rudi, protivnik srpskom teniseru biće Argentinac Tomas Martin Ečeveri, koji u dosadašnjem toku takmičenja nije izgubio ni set.

Počelo je sa posigurnim servis gemom na obe strane, a onda je Đoković počeo da pritiska Popirina. U trećem gemu je propustio dve brejk lopte, u petom još jednu. Tačnije, Popirin se “vadio” servisima svaki put, ali mu u sedmom gemu nije bilo spasa. Đoković lomi otpor rivala i potvrđuje brejk za 6:3. Novakovi servis gemovi bili su sigurni i rutinski.

Mnogo agresivnije i sa mnogo više samopouzdanja zaigrao je Popirin od starta drugog seta. Pomogao mu je i Novak neiznuđenim greškama, pa je domaći igrač napravio brejk u trećem gemu i potvrdio ga za 4:1. sigurno je odservirao u za 5:2.

Ipak, Đoković dobija servis gem pa uspeva da vrati brejk. Poveo je 0:40, a treću brejk loptu iskoristio da smanji na 5:4. Ipak, to nije obeshrabrilo Popirini koji je odigrao vrhunski naredni gem, iskoristio sve prilike i vrhunskim lobom prvu set loptu pretvorio u izjednačenje. Imao je i puno sreće pri rezultatu 15:15 kada je dobio poen uz pomoć mreže. Ono što je bilo jako neobično, jeste veliki broj Novakovih neiznuđenih grešaka iz forhenda.

Pojačao je Novak početkom trećeg seta, ali je Popirin igrao fantastično, držao agresivnost na neverovatnom nivou. Do devetog gema nije bilo brejk lopte, iako je u sedam riterner stizao do 30:30.
A onda, ključni gem u celom meču. Australijanac je stigao do 0:40 i tri vezane set lopte, ali je Hudini ponovo izvukao zeca iz šešira. Servisom, forhend vinerom i pasing šotom pod noge rivalu spasao je sve tri, potom još jednu, pre nego što je izjednačio na 5:5.

Nije Srbin igrao svoj najbolje servis, daleko od toga, ali je na sebi karakterističan način pronašao rešenja. Sačekao je dve greške protivnika u taj-brejku i dobio ga sa sedam četiri. Sat i 14 minuta trajao je treći set.

Očekivano, rasplet treće deonice prelomio meč. Uprkos odličnoj igri, Popirin po nekim drugim elementima ne spada u samo vrhušku svetskog tenisa. Mentalno nije uspeo da se vrati nakon propuštene šanse, iako se držao do 2:2 u četvrtom setu. Đoković je ugrabio prvi šansu da napravi brejk, a prvi vođstvu 5:2 imao je tri vezane meč lopte. Uspeo je Popirin da produži meč zahvaljujući prvom servisu, ali je u narednom gemu najbolji svih vremena stavio tačku i na ovu borbu. Meč je trajao tri sata i 15 minuta.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.