25/09/13 - 20:28h

Feniks iz pepela sa Ahilovom petom (Blog)

 

Da li je u sportu ikada postojao uporniji takmičar od Rafaela Nadala?

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Ovaj teniser ostaće zauvek zapamćen po svojoj specifičnosti, u to nema sumnje. Celog života je radio na mukotrpnom trčanju po osnovnoj liniji u cilju da dovode defanzivu do perfekcije, što je na kraju i uspeo, ne mareći za posledice koje su bile neminovne. Do maksimuma je forsirao stil igre koji ničija, pa ni njegova kolena nisu mogla da izdrže, na šta su mnogi stručnjaci i upozoravali.

Kralj šljake“. Ni jedan sportista nije u potpunosti zaslužio svoj nadimak kao što je to u ovom slučaju, i sigurno je da će mu ta kruna na glavi stajati i dugo nakon završetka karijere, verovatno i života. Jer Španac je do tančina istrenirao tenis koji je nepobediv na ovoj podlozi. Ali…

Postoji i druga stanja medalje. U ovom slučaju neizbežna je komparacija sa najvećim grčkim junakom, Ahilom. Sin Peleja i Tetide je u borbama izgledao “kao požar u borovoj šumi”. Tako nekako i slavni Španac izgleda na terenu. Do početka tekuće godine činilo se da je i on izabrao kratku ali slavnu karijeru mesto duge i neslavne. Ahilovo jedino ranjivo mesto bila je peta, jer ga je majka spuštajući ga u reku Stiks, kako bi postao nepobediv, držala za taj deo stopala. Dobro, teško je verovati da su mladog Rafu potapali u Sredozemno more držeći ga za levo koleno, pre će biti da je on u saradnji sa svojim trenerima svesno odlučio da podnese ovu žrtvu. Koleno izloženo onakvim naporima na tvrdoj podlozi jednostavno je moralo da strada.

Teška povreda odvojila ga je od terena “samo” sedam meseci. Opšta tvrdnja je bila da, ako se uopšte ikada vrati tenisu, ni izbliza neće ponoviti partije na kakve je navikao čitav svet. A on je samo ćutao i čekao. Za to vreme ispao je iz top četiri i morao je da gleda kako se Đoković barikadira na čelu karavana i kako se Marej uzdiže kao Gren Slem pobednik. Dok su Nole i Endi stvarali novi svetski poredak, on je morao da sedi i odmara svoje napaćene noge. Mogao je Španac da se povuče i da ode kao jedan od najboljih ikada, i niko ne bi doveo njegovu hrabrost u pitanje… Umesto toga on je uradio ono što uvek radi, bio je istrajan. Kako mu to što je rođen kao desnoruk nije smetalo da postane jedan od najboljih levorukih igrača svih vremena, tako ga ni povreda kolena nije sputala da osvoji još Gren Slemova.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Nadal se tenisu vratio u februaru, i od tada prkosi limitima svoga tela. Izgubio je samo tri od 63 mečeva koliko je odigrao ove sezone, dostigavši vrhunac u finalu US Opena… Dakle trijumf nad Đokovićem u četiri seta doneo mu je 13. Gren Slem, i sada ima jedan manje od Samprasa i četiri od Federera. Jedno od najvećih aktuelnih pitanja u belom sportu je može li Rafa prestići Rodžera po broju najvećih trofeja. Nije lako preudicirati. Sve zavisi od Federerove borbe sa vremenom i Nadalove sa povredom.

Koleno će mu zauvek ostati Ahilova peta, ali, mora se priznati, Nadal se u izvesnoj meri prilagodio ofanzivnijem i agresivnijem tenisu i njegova volja je nepobitna. Uostalom, sve je izvesnije da će godinu završiti na prvom mestu, što se nije moglo zamisliti na početku. Podigao se kao “Feniks iz pepela”.

„Ako ostane zdrav,može lako osvojiti još četiri ili pet Gren Slemova u karijeri“– kaže Džon Mekinro – „to se ne dovodi u pitanje. Po mom mišljenju,bolji je nego ikada. Zadivljujuće je koliko jako želi uspeh. Nikada nisam video nešto poput toga. Nadajmo se da će ga zdravlje poslužiti, jer bi to bilo dobro za naš sport“.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Endi Marej, Grend Slem, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Rolan Garos, Tenis blog, Teniseri, Turniri, Vesti


Nema komentara.