23/04/16 - 17:30h

Federer: Šljaka? Rafa pre Novaka…

 

U velikom intervjuu za “La Gazzetta Dello Sport”, Rodžer Federer je govorio na mnoge teme, a mi smo izdvojili neke od najzanimljivijih odgovora.

Rodzer Federer

Rodzer Federer


Rodžer je govorio o različitosti između bivšeg i sadašnjeg trenera – Štefana Edberga i Ivana Ljubičića, koji vršu tu funkciju od ove sezone.

Njihov pristup je totalno drugačiji. Štefan je uvek bio detaljan u svim aspektima pripreme. Ivan je drugačiji, pripada drugoj generaciji. On je igrao skoro protiv svih igrača protiv kojih ja sada igram, tako da mu to daje dodatno znanje. Kao da je još uvek igrač, a ne trener. On je ono što mi je trebalo u datom trenutku.

O budućnosti…

Znam da neću trajati večno, to je normalno. Počeo sam da razmišljam o budućnosti još pre sedam godina, kada su se rodile moje ćerkice. Ali, telo mi je slalo pozitivne znake, uprkos operaciji. Moja porodica me podržava i uživa u putovanjima širom sveta sa mnom. Kada telo bude da znak, i kada moji ukućani postanu umorni od svega, tada ću završiti igračku karijeru. Ali ne verujem da će se to dogoditi uskoro. Još uvek uživam u igri, tako da ćete me gledadti još par godina.

O Nadalovoj tituli u Monte Karlu i mogućem povratku na nekadašnji nivo…

Ni najmanje nisam sumnjao u to. Možda vi novinari jeste, ali mi igrači sigurno nismo. Čovek koji je devet puta trijumfovao u Parizu, devet puta u Monte Karlu, koji je toliko dugo bio svetski broj jedan, ne može tek tako da izgubi svoje kvalitete. Možda smo očekivali da se ranije oporavi od povreda, ali nikada nisam mogao zamisliti Nadala na niskom nivou, on je za mene uvek bio i uvek će biti u samom vrhu. A na šljaci, on je i dalje među dva ili tri najbolja igrača na svetu.

Na pitanje ko je najbolji na šljaci, Nadal ili Đoković, Švajcarac je samouvereno odgovorio:

– “Kralj šljake” je Rafa. On je taj igrač kojeg svi žele da pobeded na šljaci. Novak nikada nije trijumfovao u Parizu. Možda je on sada najveći favorit, ali Nadal je Nadal. Drago mi je što je pokazao svima koji su sumnjali da može osvojiti Monte Karlo.


Upitan da prokomentariše uspehe Novaka Đokovića, Federer je rekao:

To su neverovatne brojke, ali nisu i nemoguće, i Rafa i ja smo toliko pobeđivali. Tenis se promenio, nema više specijalista za određene podloge kao devedesetih, kada je npr. Brugera bio najbolji na šljaci, neko drugi na travi… Teško je imati Novakov kontinuitet, ostati zdrav i igrati toliko turnira i mečeva.

Federer je Gren slem kompletirao 2009. godine, kada je osvojio Rolan Garos, jedini najveći turnir koji mu je do tada nedostajao.

Pritisak, emocije, neverovatno je kako sam se osećao te 2009. godine. Bio sam na poen da izgubim još pre finala, i od Hasa i od Del Potra. Ne mislim da je nemoguće da osvojim trofej i sada – ako žreb bude dobar i ja budem igrao dobro, imaću šansu.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rodžer Federer, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.