18/01/24 - 06:52h

Đoković protiv svog idolopoklonika: Ečeveriju je Đoković idol, a prolazili su i kroz slične muke!

 

Priča koje se valja prisetiti pred svaki duel ova dva igrača.


Tomas Martin Ečeveri je sve velike pobede od ulaska u profesionalce obeležavao ispisivanjem bodova prvog na listi (što je tada bio, a i sada je, njegov idol Novak Đoković) i svojih, pa svodeći račun na to koliko mu bodova nedostaje da preuzme teniski presto.

Počeo je sa tim sada već davne 2015. godine, a u 2024. ušao je kao 24. teniser sveta. U noći između četvrtka i petka po našem vremenu (još uvek se ne zna tačan termin), njih dvojica će ukrstiti rekete treći put. Đoković je u prethodna dva slavio.

Nole je oduvek bio moj idol. Kada sam ga video, samo sam otrčao do njega i zamolio ga da napravimo selfi. Naravno da nije bilo nikakvih problema. Zatim smo malo razgovarali i poželeli sreću jedan drugom – rekao je Argentinac prošle godine posle susreta sa Đokovićem u Rimu.

Ečeveri je rodom iz La Plate, visok je 1,96cm i odlikuje ga snažan servis, a svoje mesto u profi tenisu izborio je krajem 2016, kada je osvojio svoj prvi ATP bod.

Međutim, kada je sredinom 2018. uspeo da probije prvih 200 na rang listi i predstavi se kao jedan od argentinskih tenisera sa najboljom perspektivom, odjednom se sve srušilo. Tomas Ečeveri je proživeo pravu noćnu moru, prvo u Nemačkoj gde je deportovan, a zatim u Argentini kada je bio zaražen COVID-19.

Nakon igranja u Banjaluci morao sam da idem u Poljsku i morao sam da pređem kroz Nemačku. Sve je bilo normalno dok me na aerodromu, kada su mi tražili pasoš, nisu izdvojili iz kolone putnika i ostao sam sâm. Nisam razumeo šta se dešava. Imigracioni službenici su bili tamo, ali sam u jednom trenutku video da mi prilazi vojna policija. Ništa nisam razumeo zbog jezika i zbog svega što se dešavalo. Bio sam veoma uplašen. Prošlo je neko vreme i, malo engleskim, malo nemačkim, objasnili su mi da sam prekoračio granicu boravka, koja je bila 90 dana u zemljama koje pripadaju Evropskoj uniji. Rekli su mi da moraju da me deportuju i uspaničio sam se – ispričao je Tomas Martin za list “El Dia de La Plata”.

Ečeveri nije samo bio vezan lisicama, već je i prebačen u policijsku stanicu u Kelnu gde je proveo više od 24 sata u ćeliji.

– Slučajno sam pogrešio: prekoračio sam za 23 dana neprekidni rok koji može da ostane u Evropskoj uniji, a koji je zbog pandemije smanjen na samo tri meseca. Moja greška je bila što sam mislio da će odlazak na Ju Es open prekinuti brojanje, ali nije. Dani su tekli – jadao se pa dodao:

– Dobro su se ophodili prema meni, ali sam se osećao kao kriminalac. Čim su me pustili, uzeo sam prvi avion i došao u Argentinu. Zbog pandemije nije bilo lako, ali našao sam jedan let iz Istanbula sa presedanjem u Riju. U Turskoj sam čekao let jedanaest sati. Vreme više nije prolazilo: spavao sam na podu i još me bio strah. Nisam video svoju porodicu sedam meseci.

Njegovi najbolji nastupi postali su deo prošlosti usred pandemije koja je sve zaustavila. I kao da to nije bilo mnogo za sportistu koji je bio na uzletu karijere, ponovo je zadobio još jedan udarac. Na samom aerodromu gradića Eseisa u domovini, test na COVID-19 dao je pozitivan rezultat.

– Bio sam iznenađen kada je bio pozitivan. U Evropi i Sjedinjenim Državama davao sam beskonačne briseve na COVID-19 i svi su bili negativni. Bio sam asimptomatičan, ali su me, kako protokol nalaže, posebnim taksijem odvezli u hotel u Buenos Ajresu – ispričao je Ečeveri.

Svaki trijumf proslavlja gledajući u nebo i posvećujući ga pokojnoj starijoj sestri. Magi je imala 32 godine i dvoje dece (Galo i Huana) kada je preminula u septembru 2022. godine, nakon duge borbe sa rakom dojke.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Đoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.