03/07/14 - 11:30h

Đoković, peti dan: nove patike i mentalna stabilnost za 23. polufinale gren slema u karijeri (analiza)

 

Novak je ostvario još jedan fantastičan uspeh. Plasman u polufinale Vimbldona potvrda je konstantnosti njegovih igara i najbolji način da se iskoristi sumrak favorita, u kome su glavne uloge imali Endi Marej i Rafael Nadal. Meč protiv Čilića bio je veoma težak. Ne samo što je Novak morao da igra pet setova, već se na trenutak činilo da će Čilić uspeti da uradi ono što mu nikada ranije nije polazilo za rukom – da pobedi Đokovića.

Djokovic Cilic 1

Novak je u okršaj sa hrvatskim teniserom ušao sa skorom 9:0, ali je Čilić bio vrlo motivisan. Doduše, to se nije videlo u prvom setu, koji je Đoković rutinski rešio sa 6:1, ali se rutina u drugom setu izgubila. Čilić je shvatio da neće imati drugu priliku, pa je zaigrao agresivnije. U drugom delu meča, Čilić je ispalio 11 vinera i dobio ovu deonicu sa 6:3.

Novaka je u tim trenucima uhvatila nervoza (dobrim delom izazvana glasnim reakcijama publike sa Henman Hila, koja je na video bimu pratila meč MarejDimitrov), pa je čak i njegov omiljeni bekend otkazao poslušnost. Kao ulje na vatru dolivala su se brojna klizanja i padovi. Zanimljivo je da je Novak imao manje neiznuđenih grešaka, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi Čilić, koji je nastavio u istom ritmu i odveo treći setu u taj brejk. Novak nije iskoristio jednu početničku grešku Čilića, koji je na 6:5 umesto laganog smeča, reketom zakačio mrežu i izgubio poen. Novak je nastavio sa proklizavanjima i gubljenjem ravnoteže, što je protivnik iskoristio i dobio i drugi set na meču.

Djokovic Cilic 2

Djokovic Cilic 3

Djokovic Cilic 4

U četvrtom setu do izražaja dolazi Novakova mentalna snaga i nova obuća. Pre početka seta koji nije smeo da izgubi, Novak je obuo druge patike, smanjio klizanje i konačno počeo da igra kako ume. Sa dva brejka na startu, Novak je za tren oka vodio sa 3:0. Ubrzo je na semaforu stajalo 6:2 za našeg igrača. Koliko je Novak dobar kada uđe u seriju poena, najbolje govori podatak da je od poslednjih 16 gemova na meču dobio čak 12.

Peti set ponovo je bio rutinski za Novaka. Zaigrao je mnogo raznovrsnije, bolje servirao i terao Čilića da pravi greške. I ovaj deo Novak je rešio rezultatom 6:2.

Djokovic Cilic 5

Novak je u ovom meču pokazao dve strane, dva svoja lica. Jedno smo videli u prvom, četvrtom i petom setu i to je ono lice koje volimo da vidimo. U drugom i trećem protivnik je dobijao poene samo zato što Novak nije bio onaj pravi. Nole je pokazao da je pravi šampion jer je bio najbolji kada je to trebalo.

Pvi nosilac na turniru tako se plasirao u svoje 16. od poslednjih 17 polufinala gren slemova. U ukupnom zbiru, Novak je došao do svog 23. polufinala na gren slemovima.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Analiza, ATP Rang Lista, ATP trka, Marin Čilić, Novak Djoković, Rang Lista, Vimbldon, Vimbldon 2014, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.