12/04/21 - 12:03h

Đoković: Na šljaci morate da se pomučite više nego na bilo kojoj drugoj podlozi

 

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ove nedelja igra na Masters turniru o Monte Karlu.


Source: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Turnir se igra na terenima na kojima Novak trenira kada je u Monte Karlu, a pitanje novinara bilo je da li je osećaj drugačiji kada se zvanični meč igra na dobro poznatom terenu?

– Svakako da će biti drugačije, neće biti onako kako je inače kada je prisutna publika. I sami ćete moći da primetite mnogo promena. Obično ima mnogo terena, a sada su oni pretvoreni u sportsko selo i nema toliko prostora. Za treninge je bolje jer nema navijača, tu su samo ljudi iz sponzorskih kompanija. U normalnim okolnostima je teško obezbediti terene za sve igrače i onda se vežba sat ovde, sat onde na samom početku turnira kada je tu mnogo igrača. Sada primećujem da većina igrača trenira jedan na jedan bez potrebe da se deli teren. To je možda pozitivna stvar. Ja sam danas trenirao sa Cicipasom, i razgovarali smo o tome sa Medvedevim kako je lepo da na neki način igraš kod kuće jer možeš da spavaš u svom krevetu što nam je na ovom turniru ranije bilo omogućeno. Igraš mečeve tamo gde obično treniraš, srećeš se sa ljudima i provodiš vreme napolju… Sada imamo vremena i da pogledamo treninge drugih igrača na čemu smo i zahvalni jer smo u bezbednim uslovima zbog svih restrikcija i lepo je ‘uhvatiti’ malo čistog vazduha“. – rekao je on.

Na pitanje šta je potrebno da bi se pobedilo na šljaci, Đoković je odgovorio:

– Šljaka je podloga koja zahteva mnogo prilagođavanja. Loptica nepravilno odskače. Ponekad je stvarno nepredvidljivo kako će odskočiti. Ako tereni nisu u savršenom stanju, što je normalno ako imate kišu, vetar, različite uslove koji mogu da utiču na stanje terena, onda mentalno morate da ostanete na nivou. Morate da se pomučite više nego na bilo kojoj drugoj podlozi. Može da bude frustrirajuće, ponekad osećate da ne možete da napravite viner, lak poen servisom, kao što radite na drugim podlogama. To zahteva taktička i tehnička prilagođavanja. Pozicioniranje na terenu varira sve vreme. Mnogi momci, uključujući i mene, koji obično napadamo ritern na bržim podlogama, na šljaci radimo drugačije. Mislim da imam više opcija, možda je rešenje miksovati udarce, ići dublje iza linije, poslati topspin sa jakim lukom, opnda ući u razmenu. Ovo je strateška podloga koja zahteva mnogo takvog razmišljanja i taktičkog prilagođavanja. – rekao je Novak i nastavio:

Prethodnih dana objavljena je vest da je Toni Nadal novi trener mladog Kanađanina Feliks Ože-Alijasima. Novak je upitan je bilo da li bi mogao da zamisli da Marjan Vajda bude trener nekog drugog igrača?

– Teško mi je da zamislim da Marjan trenira nekoga drugog u ovom momentu dok ja još igram. Ali, Rafa i Toni ne putuju zajedno i ne sarađuju već neko vreme, Toniju je verovatno bio potreban izazov. Lično nisam bio mnogo iznenađen time. Znam da je Feliks proveo mnogo vremena u proteklih nekoliko godina u Rafinoj akademiji, tamo je trenirao, Toni mu je bio i mentor. Toni je verovatno uzbuđen zbog istraživanje novog projekta, nove avanture na turu sa jednim od najboljih mladih tenisera na svetu u ovom trenutku. Feliks je sjajan momak. Ima sjajnu radnu etiku što je za Tonija izuzetno važno. Želim im sve najbolje. Lepo je videti Tonija na turu ponovo, ostavio je veliki trag u tenisu radeći sa Rafom. Mislim da rad sa njim Feliksu može da donese samo dobre stvari.

Novak takmičenje počinje u drugom kolu u kome će mu protivnik biti bolji iz duela Alberta Ramosa Vinjolasa i Janika Sinera.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Masters u Monte Karlu, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.