25/06/14 - 23:01h

Đoković, drugi dan: Štepaneku set i lažna nada (analiza)

 

Novak Đoković plasirao se u treće kolo ovogdišnjeg Vimbldona. To je najvažnije u ovom trenutku. Ipak, mnoge će zanimati način na koji je Novak došao do pobede nad starim znancem i prijateljem Radekom Štepanekom. Čeh je bio tvrd orah u to nema sumnje. Dva tenisera provela su tri sata na centralnom terenu. Ali ovaj meč imao je neuobičajen tok. Gotovo dva i po seta Radek Štepanek je tražio sebe i pokušavao da shvati gde se nalazi. Novak je udarao i udarao lopticu, a protivnik se tokom svakog poena pitao da li da ostane na osnovnoj liniji ili da po njegovom običaju krene napred, na mrežu.

djokovic stepanek 1

I taman kada smo pomislili da će Štepanek još jednom biti brzo počišćen sa terena, harizmatični i temperamentni Čeh se probudio. Shvatio je da nije rekao svoje poslednje zbogom i počeo da igra kako zna. Bilo je 2:0 za Đokovića u setovima, 3:3 u gemovima i 15:40 na Štepanekov servis, kada je bio na korak od provalije, ali je dobio neku neverovatnu energiju i uspeo da privede servis gem kraju, a nešto kasnije i set kroz taj brejk. U trećem setu Radek je odigrao 25 servis volej poena, od kojih je 20 rešio u svoju korist, što je više nego u prva dva seta zajedno.

Simpatični Čeh je davao sebe, bacao se po terenu za svaku lopticu. Možda bi mu čak i Beker pozavideo, ali spasa mu nije bilo. Velika borba nastavila se u četvrtom setu, koji je takođe završen u taj brejku, ali ovaj put u korist našeg tenisera.

djokovic stepanek 2

Đoković može biti zadovoljan servisom. Osvojio je čak 80% poena na prvi servis, odservirao 18 asova i napravio svega dve dvostruke servis greške. Međutim, za Novaka je posebno važno što nije pretrpeo nijedan brejk, a kada tako dobro servirate na travi, jednostavno morate da se osećate dobro.

djokovic stepanek 3

Novak je i ovaj put prilazio često mreži i imao dosta uspeha. Od 36 poena odigranih na mreži, Đoković je osvojio 27. Ujedno, prvi nosilac na turniru napravio je 54 vinera i 24 neiznuđene greške.

djokovic stepanek 5

Ipak, postoje neke stvari koje su važnije od procenata i dobrog servisa. To je fer plej i prijateljstvo. Malo je primera kako dva velika rivala mogu biti prijatelji, kao što su Đoković i Štepanek. Tokom četvrtog seta linijski sudija je uzviknuo aut, a Štepanek zatražio čelendž. Glavni sudija je odlučio da se poen ponovi, ali je Novak insistirao da poen pripadne protivniku i time još jednom pokazao kakav je čovek i sportista!

Bravo, bravo i bravo Nole!

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Analiza, ATP Rang Lista, ATP trka, Novak Djoković, Radek Štepanek, Rang Lista, Vimbldon, Vimbldon 2014


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.