01/07/14 - 11:52h

Đoković, četvrti dan: Conga ostaje stara mušterija

 

Prvi nosilac na turniru opravdao je očekivanja organizatora i publike. Novak Đoković je u tri seta savladao Žo-Vilfreda Congu i tako zakazao meč četvrtfinala Vimbldona sa Marinom Čilićem iz Hrvatske. Sasvim slobodno možemo reći da je Đoković rutinski odradio meč u kome je savladao protivnika koji nije uspeo da podigne igru na onaj nivo koji bi bio dovoljan da se suprostavi našem igraču. Koliko je Đoković igrao dobro, najbolje potvrđuje činjenica da u prva dva seta Conga nije imao nijednu brejk loptu. Novaku je bilo dovoljno da po jednom u prva dva dela meča oduzme protivniku servis i mirno privede setove kraju.

Djokovic Conga 1

Dok se Conga osvestio i shvatio gde se nalazi, već je počeo treći set, u kome je zaigrao na sve ili ništa. Počeo je jako da udara forhende, a servisi su gotovo po pravilu išli preko 200km/h. Đoković je sredinom meča osetio bol u ramenu, ali je i pored bolne grimase nastavio meč u uobičajenom ritmu i nastavio sa sjajnim riternima, što je Congu izbacilo iz ritma. Đoković je slao duboke lopte, koje su često padale na nekih 10-20 cm od osnovne linije, pa Congi nije ostajalo mnogo prostora za razvijanje igre.

Đoković je servirao fantastično tokom čitavog meča, posebno u prva dva seta. Gledajući čitav meč, Novak je držao visok procenat ubačenog prvog servisa (preko 70%) i osvojio čak 81% poena kada je ubacivao prvi servis. Da je Đoković opasan i iz drugog servisa, pokazuje i podatak da je dobio 68% poena na ubačeni drugi servis i to bez ijedne dvostruke servis greške, uz 14 asova.

Djokovic Conga 2

Imali smo priliku da Novaka gledamo prilično i na mreži, gde je osvojio odličnih 88% poena (21 poen od 24 pokušaja), što je uglavnom posledica njegovog sjajnog servisa, koji je prosto razoružavao Congu. Francuz se mučio sa bekendom, dok je tim udarcem Novak prosto lomio protivnika, pa ne treba da čudi što su prva dva seta trajala manje od sata, a ukupan meč manje od dva sata.

Djokovic Conga 3

Sam završetak meča obeležila je pomalo bizarna scena, kada je Novak na meč lopti udario sjajan bekend ritern koji je završio na liniji, ali je iz nekog nepoznatog razloga glavni sudija Karlos Ramos korigivao odluku linijskog sudije, pa je umesto slavlja morala da se sačeka odluka hawk eye sistema. Ipak, Novak je sačekao malo i proslavio zasluženu pobedu i prvenstveno sjajnu igru.

Djokovic Conga 4

Dakle, Conga ostaje Novakova stara mušterija, dok Čilić se nada čudu, jer je protiv Novaka do sada osvojio svega tri seta iz prethodnih 9 međusobnih susreta.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Analiza, ATP Rang Lista, ATP trka, Novak Djoković, Rang Lista, Vimbldon, Vimbldon 2014, Žo-Vilfred Conga


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.