04/03/14 - 21:24h

Dimitrov- nova zvezda na teniskom nebu (Video)

 

Osvajanjem turnira u Akapulku, svog drugog u profesionalnoj karijeri, a prvog u kategoriji 500, mladi Bugarin Grigor Dimitrov još jednom je pokazao teniskoj publici i ljubiteljima tenisa svoj ogroman potencijal i neosporni talenat.

Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov

Da bi mogao biti veliki igrač, Dimitrov je nagovestio već u juniorskoj konkurenciji gde je igrao izvanredno i gde je osvojio juniorski Vimbldon i US open. Koliko je bio nadmoćan u tom uzrastu, možda najbolje svedoči podatak da je turnir na londonskoj travi osvojio bez izgubljenog seta, uz povredu ramena koja ga je mučila tokom čitavog turnira.

Prelazak u profesionalne vode nije bio lak, naročito ne u trenutku kada se možda igra i najbolji tenis u istoriji i kada imamo generaciju tenisera koji suvereno vladaju i ponekad čine ovu igru nestvarnom. Međutim, jasno je bilo da Dimitrov poseduje ogroman kvalitet i da ne može ostati samo veliki talenat koji je rutinski izlazio na kraj sa rivalima kao junior.

Ono što se na prvi pogled vidi u njegovoj igri je da mu je stil gotovo identičan Federerovom, način na koji servira, forhend, kao i jednoručni bekhend. Bez sumnje se kao dečak, Dimitrov divio Federeru i njegovoj igri i pokušao da puno toga preuzme od sjajnog Švajcarca. Ali, uprkos tome, čini se da u igri Bugarina, to nije neka imitacija koja izgleda veštački, nego stil igre koji mu leži i deluje atraktivno na terenu. Od početka karijere, momak iz Haskova imao je uvek sjajan tim ljudi oko sebe, trenirao je
u Parizu na akademiji Patrika Muratoglua, radio je i sa Magnusom Normanom, nekadašnjim trenerom Robina Soderlinga, a danas sarađuje sa Rodžerom Rasidom, bivšim trenerom Žo Vilfreda Conge.

Još jedan segment u igri mladog Bugarina je i taj sjajan osećaj za improvizaciju kada se nađe u nezgodnoj situaciji na terenu u toku meča, može odlično da se snađe i da odigra atraktivno i za publiku. Utisak je da to nije stvar sreće, nego prirodni talenat i osećaj za igru. Pobedom u Akapulku i prikazanom igrom u toku turnira, Dimitrov je pokazao da napreduje i u mentalnom smislu, jer treba uzeti u obzir da je na putu do trofeja odigrao nekoliko neizvesnih mečeva završenih posle taj-brejka. Osim toga, ostvario je još jednu veliku pobedu nad igračem iz top 10 i nakon Đokovica i Davida Ferera, skinuo skalp i Škotlanđaninu Endiju Mareju.

Osim trofeja i sombrera osvojenog u Meksiku, Dimitrov je zaradio i ATP poene koji mu obezbeđuju najbolji plasman u karijeri, 16 poziciju.

Ukoliko nastavi da konstantno napreduje, za vrlo kratko vreme možemo ga očekivati u TOP 10 društvu i kao veliku pretnju najboljima.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP, ATP 500, ATP Rang Lista, ATP u Akapulku, Grigor Dimitrov, Novak Djoković, Rang Lista, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.