14/06/17 - 11:29h

Darko Mađarovski predvodi kineski projekat: Cilj je da napravim top 100 igrača!

 

Teniser kojeg su isključivo povrede sprečile da postane “punopravni član” zlatne generacije srpskog tenisa, Darko Mađarovski, postao je u neku ruku vođa teniskog projketa za budućnost najmnogoljudnije zemlje sveta.


Autor: Stanko Bukvić

U Beogradu odavno nije više čudno na ulici sresti Kineze. Neki su tu i rođeni i završili fakultete. Međutim ipak se malo iznenadimo kad ih sretnemo na teniskom turniru i to ne jednog nego desetak.

Otkud odjednom oni u tolikom broju da dođu na turnir dečaka do 16 godina kad ovi “naši” Kinezi nisu baš nešto viđeni da treniraju tenis?

Misterija traje veoma kratko jer im prilazi trener da im da poslednje savete pred početak turnira a trener im je niko drugi nego Darko Mađarovski.

Darko je bio naš nacionalni prvak u svim starosnim kategorijama a sa 20 godina je sa 770. ubrzo stigao do 330.mesta na ATP listi. Tada je sa još desetak mladih tenisera od ATP udruženja proglašen zaj ednog od “Young guns-a” te godine, odnosno za igrača kojem se predviđa da bude u bliskoj budućnosti nosioc svetskog tenisa.

Na žalost ubrzo su se povrede smenjivale jedna za drugom i narednih sedam godina vraćale su Darka unazad ne dajući mu da napreduje i da se spusti ispod 320. mesta. Bez obzira što je kako sam navodi kasnije igrao duplo bolji i kvalitetniji tenis nego sa 20 godina, pritisnut povredama nikad vise nije mogao da pruži maksimum kao kada je počeo ATP karijeru i bio potpuno zdrav.

TU: Tebe su povrede naterale da prekineš igračku karijeru, a Jelena Janković da počneš trenersku…

Darko: (odgovara kroz osmeh) Nije Jelena mnogo morala da me tera, to je bio takav splet okolnosti.
Pred sezonu 2010. otišao sam na pripreme sa Tipsarevićem koji je tada bio 50, Šutlerom koji je bio peti i Luom sa Taipeha koji je isto bio oko 50. mesta. Čak sam pred pripreme pronašao i sponzora za tu sezonu. Međutim povreda nije mirovala, a po povratku sa priprema i sponzor mi je otkazao ugovor tako da sam bio potpuno deprimiran. Tada me je Jelena pozvala da idem sa njom i budem joj sparing partner.

Sa Jelenom sam putovao šest meseci.Kad smo počel ibila je deveta a završila je sezonu na drugom mestu. Ja sam bio sparing partner/coach, dobro je igrala, osvojila je Indian Vels, igrala je finale Rima, baš je bila dobra ta sezona. Onda je Novak Đoković napravio Akademiju gde sam angažovan kao glavni trener a posle 6 meseci bio sam i direktor akademije i glavni trener.

TU: A odakle ti sad ovi silni Kinezi?

Darko: To su reprezentativci Kine do 14 godina. Trogodišnji rad kod Đokovića na Akademiji bio je odlično iskustvo a takođe I preporuka Teniskom Savezu Kine.

Ova deca su deo projekta “TOP 100 China ATP” koji sprovodi Nacionalni Savez Kine. Cilj projekta je da Kina dobije muškog igrača koji će biti među prvih 100 na ATP listi. Trenutna baza nam je u Gvandžou. Projekat je počeo u septembru, decu je selektovao glavni trener kineskog nacionolnog tima Australijanac Piter Meknamara, a započeo da ga vodi argentinski trener Pablo Martin, koji je svojevremeno radio sa Kanjasom, Masuom I ostalim poznatim igračima. Međutim njega rad sa decom nije ispunjavaotako da je on posle par meseci prestao da radi I tada su pozvali mene.

Ja sam nastavio da vodim ovaj projekat pre četiri meseca I za sada sam zadovoljan.Imam svoj mali tim koji čine asistent MarkoRajić I kondicioni trener Miša Kecman. Oni rade sa mnom i dosta mi pomažu I za sad sve funkcioniše dobro.

TU: Vidim da se tom timu pridružio I tvoj četvorogodišnji sin Andrej koji ih lepo rastrčava I tera da igraju sa njim fudbal.

DM: Koliko je on aktivan ni deset Kineza ne može da ga obuzda. Nik obolje od njega ne može da ih zagreje pred meč.(sada se u razgovor na kratko uključuje I Darkova supruga koja kaže da Andrej kod kuć gleda samo Sportske kanale, tenis,odbojku, fudbal, košarku, bitno da je neki sport, crtani filmovi I dečiji kanali mu nisu interesantni).

TU: Šta je bilo najteže u dosadašnjem radu u Kini?

DM: Komunikacija. Mnogi ne govore engleski jezik a ja teško da ću ubrzo progovoriti kineski.
Zato mi je dosta teško da im odmah objasnim svoje savete, oni shvataju šta želim da im prenesema li to potpuno razumeju tek posle određenog vremena.

Ne mogu da kažem da su preterano vredni ali kada ih malo poguraš i animiraš hoće lepo da rade. Dobra stvar je što se trude, što slušaju i poštuju trenere. Mi smo s anjima četiri meseca I na neki način se još uvek pomalou poznajemo. Pošto smo mi menjali Argentince oni su u početku bili malo zatvoreni prema nama ali sad su se već dosta opustili, veruju nam I zavoleli su nas.Tako da mislim da smo na dobrom putu.

TU: Koji je cilj ovog putovanja u Srbiju?

DM: Tu ćemo biti tri meseca. Po planu je zamišljeno da budemo 6 meseci u Kini a 6 meseci na putovanju. Pošto je projekat stvaranje ATP igrača, onda treba tog potencijalnog igrača pripremati I z aduži boravak van zemlje.Mnogima su ovo prva putovanja van Kine.Pošto smo iz Srbije, logično je da smo odabrali da decu prvo dovedemo ovde.Tu nam je najlakše da im omogućimo treninge,nastupe na našim turnirima, sparinge, masažu,ili da odavde im omogućimo put na neki turnir u Evropi.

Osim igranja na turnirima, cilj je da počnu polako da se osamostaljuju, da se snalaze u okruženju gde se ne priča njihov jezik, da probaju drugačiju hranu, da igraju na nekoj drugoj podlozi osim tvrde koja je u Kini jedina.

Ovaj projekat takođe pokazuje koliko Kinezi ulažu u sport.Njima je ceo put I boravak ovde platio Kineski Savez, roditelji nemaju nikakve troškove ali im to sa druge strane daje obavezu da se trude I zalažu maksimalno jer znaju da su zamenljivi I da mogu da ih ako se ne trude I ne napreduju eliminišem iz tima.

TU: Kako bi ocenio njihov nastup na ovom turniru?

DM: Pošto su se u finale plasirala oba dečaka koje ja treniram zadovoljan sam zbog prvog rezultatskog uspeha ali moram da primetim da ovaj turnir nije baš merodavan za konačnu ocenu našeg dosadašnjeg rada. Pošto se u isto vreme igralo I državno prvenstvo naši najbolji igrači su igrali tamo a ja bih voleo da oni igraju protiv naših najbolji higrača pa da onda vidim okakav je odnos snaga.

Uspeh na ovom turniru će im svakako biti motivacija I samopouzdanje za dalje turnire. Dosta znače ovi upisni bodovi sa kojima će biti rangirani na našoj rang listi, a dečaci koji su se plasirali u finale već imaju lepe suvenire iz Srbije koje ć eponeti kući, pehare i diplome za prvo i drugo mesto.

Na kraju razgovor apoželeli smo Darku da ga ekipa koju trenira sluša kako ne bi morao nikog da eliminiše iz tima od simpatičnih kineskih tenisera. Takođe smo im poželeli lep boravak ovde a pri kraju istog ćemo i hposetiti da vidimo kakva će biti konačna ocena tromesečnog boravka male kineske teniske ekspedicije u Srbiji.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Darko Mađarovski


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.