07/03/16 - 19:20h

Daniel Kelerer: ATP me uništio

 

Austrijanac Daniel Kelerer prvi je teniser u istoriji koji je doživotno suspendovan zbog nameštanja mečeva. Od 2011. kada mu je izrečena kazna, više puta je tužio ATP, ali svaka njegova borba završavala se porazom. Odlučio je da o umešanosti igrača u nameštanje mečeva progovori javno.

Daniel Koler; foto: gettyimages.com

Daniel Koelerer; foto: gettyimages.com

U toku svoje devetogodišnje karijere, Kelerer je dva puta bio suspendovan zbog ponašanja na terenu (2004. i 2006.), a 2010. godine su on i njegov menadžer dobili suspenziju na dve godine jer se na sajtu tenisera pojavio link ka kladionicama i kvotama za određene mečeve. Godinu dana kasnije, Kelerer na osnovu dokaza „Jedinice za integritet tenisa“(TIU), dobija doživotnu suspenziju zbog nameštanja tri meča u periodu od oktobra 2009. do jula 2010. godine.

Optužen je da je, posredovao u nameštanju svojih i mečeva drugih tenisera, među kojima se pominjao i Janko Tipsarević.

Kelerer od tada vodi bitku sa Međunarodnom teniskom federacijom koja ga je, po njegovim rečima, osudila bez ikakvih dokaza.
Prognan sam bez ikakvih dokaza. Moj pokušaj da obelodanim istinu koštao je 180.000 dolara, dostavio sam sve svoje račune, ugovore, kuću, čak i izjavu moje bake koja me je na početku karijere pomogla sa 25.000 evra. Morao sam da objasnim svaki evro, ali to nije bilo dovoljno. ATP je uništio moj život – porodicu, dom… sve sam zapostavio zbog te borbe i na kraju nisam pobedio.

Austrijanac smatra da nije realno da se za doping izriču kazne za određeni period, a za nameštanje (bez dokaza, u njegovom slučaju) – doživotna suspenzija.

Ne želim da pominjem bilo koje ime. Ali jasno je da neke stvari u vezi te suspenzije (prim. aut suspenzija Marina Čilića iz 2013. na devet meseci) ne štimaju. On je imao pozitvne doping testove i godinu dana kasnije nakon što je osvojio US Open.

Kad je u pitanju nameštanje utakmica, Kelerer je ubeđen da to postoji, ali da li su u sve to umešani i najbolji na svetu?

ATP zna ko namešta mečeve, 100 odsto sam siguran. Postoje igrači koju mogu (da nameste) mnogo više od ostalih. Mogu da zamislim koliko ih ima. Ima i onih zaštićenih, ali i onih kojih ATP želi da se otarasi“, rekao je Keler i osvrnuo se na umešanost najboljih tenisera sveta.

Ne razumem šta je toliko šokantno reći da su u nameštanje uključeni i najbolji igrači. Lično, ne verujem da bi sa svojim bankovnim računima iko primetio da su oni namestili meč. Ali sve i da jesu, ATP nikad ne bi suspendovao Đokovića, Federera, Nadala i Mareja. Čak i ako ne verujem da bi ovi igrači manipulisali nameštanjem, to bi bilo samoubistvo za ATP. Svestan sam da su oni mene žrtvovali kako bi ostalima pokazali šta može da se desi i to sam im i rekao u jednom razgovoru.

Keler je otkrio da je dobio ponude od posrednika da namesti neke mečeve uz velike svote novca.

Za meč protiv (Nikolaja) Davidenka ponudili su mi 50.000 dolara, kao i za meč protiv (Janka) Tipsarevića. Jednom su mi nudili i 100.000 dolara da izgubim protiv (Nikolasa) Masua. Odmah sam odbio sve to. Bio sam dovoljno glup na teniskom terenu – uništavao rekete, vređao sudiju… Ja jesam nedisciplinovan, ali sa prevarama nemam nikakve veze“, ponovio je Kelerer koji je našao način rešavanja ovog problema.

Glavni krivac, po njemu su kladionice kao sponzori velikih turnira.

Klađenje se mora ukinuti. Ali očigledno je da ja to ne mogu uraditi, budući da neke turnire sponzorišu određene kladionice. Moj menadžer i ja smo 2009. godine postigli dogovor sa provajderom za klađenje u Lincu, ali ATP je to zabranio uz obrazloženje da igrač ne može prihvatiti novac od kladionica. Sada oni sarađuju sa kladionicama. Razočarao sam se kad sam čuo da je glavni sponzor Australijan Opena bila kladioničarska kompanija.

Daniel Kelerer sada ima 33 godine i sve da dobije novu tužbu protiv Međunarodne teniske federacije, nije realno da se vrati na teren. Njegova životna želja bila je da ga sa tribina bodri kćerka, ali sve manje je nade da se to i ostvari. Ipak, ističe da se nikada ne bi vratio u takmičenje, jer mu se nakon svih ovih godina borbe za istinu, zgadio i tenis i sve što ima veze sa ovim sportom.

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   ATP, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.