02/08/13 - 22:31h

Da li ste znali…

 

Velika popularnost ovog sporta dovela je do toga da se o glavnim zvezdama u tenisu, a i o samom sportu, skoro svaki detalj zna. Ipak, uvek postoji nešto što se nije znalo o nekim pojedincima ili uopšte o ovom sportu ili je pak poznato bilo samo nekolicini ljudi koji prate ovaj sport. Mi ćemo vam otkriti neke detalje koji su nam se činili zanimljivim, a da ih vi prethodno možda niste znali.

Rodzer Federer

Rodzer Federer

O Rodžeru se, reklo bi se, zna sve. Osvojio je najviše Gren slem titula, proveo najviše nedelja na prvom mestu ATP rang liste, a da li ste znali da Federer sebe, pored toga što je profesionalni teniser, smatra filantropom? Filantrop je inače osoba koja ima potrebu da pomogne drugim osobama u svom okruženju kao i da ulaže napore da se promoviše ljudska dobrobit. Mi postavljamo pitanje da li je Federer stvarno filantrop ako uzmemo u obzir kakve je izjave davao na račun kolega iz sveta tenisa i da li je u istim imao dobre namere…?

Prećićemo na trenutak na WTA tur. Marija Šarapova. Prelepa ruska teniserka o kojoj se takođe skoro sve zna. Da li ste znali da je Marija svoj prvi sponzorski ugovor potpisala već sa 11 godina? Shodno svom talentu Šarapova je kasnije osvojila bar po jednu titulu na svakom od Gren slemova, a da li ste takođe znali da protiv Serene Vilijams ima samo dve pobede? Igrale su do sada 16 puta, a Amerikanka je od 2004. godine ne poražena u duelima protiv Ruskinje.

Marija Šarapova i Serena Vilijams

Marija Šarapova i Serena Vilijams

Spomenuli smo Serenu Vilijams. Amerikanka je jedna od malobrojnih teniserki koje imaju tako impresivnu statistiku kada su u pitanju pobede nad drugim teniserkama. Od trenutno aktivnih teniserki jedino Italijanka Frančeska Skjavone nema negativan skor protiv Serene. Njih dve su do sada igrale četiri puta, a rezultat u pobedama je 2:2. Isto tako Vilijamsova ima nerešen skor sa Žastin Enan 3:3, ali postoji i teniserka protiv koje Serena ima negativan skor. Reč je takođe o belgijanskoj teniserki Kim Klajsters. Klajstersova je protiv Vilijamsove igrala samo jedan meč i u istom na US Openu trijumfovala. Pitanje je da li bi ovaj skor bio takav da su imale priliku da igraju još neki susret. Naravno, Enan i Klajsters su već u penziji tako da ovaj skor Amerikanka neće promeniti.

Vratićemo se na ATP tur. Rafael Nadal. Levoruki teniser koji se, između ostalih, može pohvaliti sa 8 titula sa Rolan Garosa kao i sa 102 nedelje provedene na prvom mestu ATP rang liste. Levoruki… Da li se sećate ko je pre njega bio levoruk, a da je bio na prvom mestu spomenute rang liste? Razmislite u međuvremenu, a na kraju teksta ćemo vam otkriti o kome je reč ako se ne setite.

Nadal, Marej, Djokovic, Federer

Nadal, Marej, Djokovic, Federer

Velika četvorka gore na slici- Nadal, Marej, Đoković i Federer je u prethodna 35 Gren slema osvojila čak 34 titule! Impresivna statistika i dominacija ovih tenisera. Da li se sećate ko je jedini uspeo da dođe do titule na jednom Gren slemu u spomenutom periodu pored njih? Naravno reč je o Huanu Martinu Del Potru i tituli na US Openu 2009. godine.

Idemo ponovo na WTA tur, ali ovog puta na našu teniserku- Anu Ivanović. Kako su mnogi časopisi to već rekli, najlepša teniserka na svetu. Ali Ana nije samo lepa, već je i uspešna teniserka. Osvojila je Rolan Garos, bila na prvom mestu WTA rang liste, a da li znate kako se Ana Ivanović opušta i priprema psihički pred neke od svojih mečeva? Teško pitanje, ali odgovor je Sudoku. Da li to pomaže ili ne prosudite ili pak isprobajte sami…

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Da, na redu je Novak Đoković. Najbolji srpski teniser svih vremena. Neke stvari koje nismo znali o njemu će možda otkriti u svojoj knjizi koja će se pojaviti uskoro na tržištu, a do tada moramo imati strpljenja i zadovoljiti se “sitnicama” koje možda nismo znali o njemu. Pored toga što je izuzetan teniser, čovek, zabavljač, Novaka drugačijim čini i njegova ljubav prema klasičnoj muzici i knjigama.

Volim klasičnu muziku. Opušta me i vodi u jedan “drugi svet”.

Nadamo se da smo vam otkrili neke zanimljive stvari koje možda niste prethodno znali. Ah da, umalo da zaboravimo. Da li ste se setili ko je taj levoruki teniser koji je pre Nadala bio na prvom mestu ATP rang liste? Ako niste, reč je o Marselu Riosu. Čileanac je ukupno proveo samo šest nedelja na prvom mestu ATP rang liste, a zadnji put je to bilo u avgustu 1998. godine.

(Tenis Uživo, D. Peruničić)


Teme:   Ana Ivanović, ATP Rang Lista, Australian Open, Endi Marej, Grend Slem, Huan Martin Del Potro, Marija Šarapova, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rang Lista, Rodžer Federer, Rolan Garos, Serena Vilijams, Teniseri, Teniserke, Turniri, US Open, Vesti, WTA Rang Lista


Komentari: 5

 
Srbijanka August 2, 2013 Odgovori

Sto se Marsela Riosa tice, on je jedini teniser koji je bez Grand Slam titule bio na prvom mestu ATP liste.

 
Nikola1993 August 3, 2013 Odgovori

Ani Ivanovic izgleda ne pomaze ni Sudoku stalno gubi bolje da predje na ukrstene reci…XDD

 
dusica August 3, 2013 Odgovori

Komentarisala bi o Rogeru Federeru. Ja verujem da je on human covek. a to sto daje lose komentare za svoje kolege. Tu postoje dva razloga. 1 razlog Germanska disciplina i 1 razlog rivalititet koji postoji u svakom poslu.Ipak je on naj teniser svih vremena.

 
dusica August 3, 2013 Odgovori

Novak je decko za sve. Sta je tu cudno da voli knjige i ozbiljnu muziku. Tako i treba da ga interesuje sve.

 
Miranda Sex Garden October 8, 2013 Odgovori

A da li ste vi znali da je malo šta od ovoga što ste napisali tačno? Serena Vilijams ima skor protiv Skjavone 7:2, protiv Kim Klajsters isto, a protiv Žistin Enan 8:6. Jedino je tačno da protiv Marije Šarapove ima 14:2. Slobodno konsultujte sajt WTA rubrika head2head.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.