07/09/15 - 13:26h

Da li je Rafa Nadal sagoreo? (blog)

 


Da li je vlasnik 14 gren slem trofeja blizu okončanja karijere, barem onakve po kakvoj ćemo sigurno pamtiti popularnog “El toroa”? Među teniskom javnošću sve se više čuju prognoze da se Nadal više nikada neće vratiti na stari kolosek. Prema pričama iz teniskih kuloara, Španac koji je uvek nekako uspevao da se vrati posle neugodnih povreda i da uvek prijatno iznenadi, sada ima neki drugačiji problem. Pitanje je da li Nadal, koga mnogi smatraju za jednog od najboljih svih vremena, može da se vrati na staro ili je jednostavno “sagoreo”.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Teško je naći neki sezonu sličnu ovoj u koju glavnu ulogu ima sjajni Španac. Porazi od tenisera koje bi u svakoj drugoj sezoni lako pobeđivao dovoljni su znak da sa Rafom nešto nije u redu. Gubio je Nadal i u prvim kolima i od Berera, Berdiha, Fonjinija, Raonića, Verdaska, Mareja, Vavrinke, Dolgopolova, Nišikorija, Brauna, Lopeza i drugih… Da ne spominjemo još par poraza od Novaka Đokovića. To se više i ne računa, čak i kada se radi o meču na Rolan Garosu!

Svi će se složiti da je ovo najgora sezona još od 2005. godine, kada je tada relativno nepoznati i mišićavi 18-godišnji mladić osvojio po prvi put Rolan Garos. Mnogi, ipak, Nadala smatraju za čoveka koji se iznova diže iz pepela, ali kako je njegova igra u najvećoj meri koncipirana na brutanoj snazi i maksimalnoj posvećenosti pobedi postavlja se pitanje da li istrošeno telo Rafe Nadala ima snage za još jedan povratak na veliku scenu. Možemo samo zamisliti koliko je traga ostavilo višegodišnje uporno trčanje po svaku loptu, bez obzira koliko situacija bila beznadežna.

Ako znamo da je Nadal postao profesionaac sa 15 godina i da trenutno ima 29 godina, jasno nam je da 14 godina nadljudskih napora retko ko može u dužem periodu od ovog izdržati. Rafa je imao sreću da mu povrede nisu prekinule karijeru. Mnogi velikani poput Magnusa Normana nisu bili te sreće.

Ako znamo da je najbolji “šljaker” pre pojave Nadala (Bjorn Borg) karijeru napustio u 25. godini života, onda nam je jasno da svaki igrač ima svoj rok trajanja. Iako se za čuvenog Šveđanina kaže da je zbog psihičkih “povreda” napustio tenis, on je kao i Nadal rano počeo sa vrhunskim rezultatima i time se pre vremena istrošio. Slično je bilo i sa Mekinroom.

Da li je Rafa sposoban za povratak trebalo bi da se vidi na kraju ove i eventualno na početku sledeće sezone… Glavni deo tekuće teniske godine za njega je izgubljen, to je sigurno. Skromni momak iz Menakora sigurno će pokušati poslednji proboj obruča koji ga staže i ma koliko bio veliki rival našem Novaku držimo mu plčeve, jer on to zaslužuje.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rafael Nadal, US Open, Vesti


Komentari: 3

 
Aleksej September 7, 2015 Odgovori

Ovo je definitivno picetak KRAJA

 
Mica September 8, 2015 Odgovori

Bez njega definitvno, tenis više nije isti! Nedostaje u svakoj završnici, ta borbenost i srčanost i ta strast. Za Novaka, sigurno bolje ali su mečevi njih dvojice dizali adrenalin 100%!

 
Dedicated server May 1, 2017 Odgovori

Rafael Nadal won the Barcelona Open for a record-breaking h time with a 6-4, 6-1 defeat Dominic Thiem on Sunday afternoon. Rafa took a while to impose himself on Thiem on an overcast day in Barcelona with the cold weather slowing down the court.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.