28/09/13 - 21:16h

Čudan ukus Amerikanaca

 

Početkom septembra, dvanaesti put u poslednja trinaest Gren slema, dva člana takozvane “Velike Četvorke” srela su se na terenu u muškom singlu, kada je drugoplasirani Nadal pobedio prvoplasiranog Novaka Đokovića i time pobedio na US Openu.

Djokovic, Marej i Federer

Djokovic, Marej i Federer

Konstantni uspesi Đokovića, Nadala, Mareja i Federera– ukupno su osvojili 34 od poslednja 35 Gren slema– značajno su promovisali muški tenis.

Kako se igrači “Velike Četvorke” kotiraju po mišljenju Amerikanaca? “DBI” je indeks koji je ustanovila jedna kompanija za istraživanje javnog mnjenja i odnosi se na koeficijent koji meri percepciju javnosti o slavnim ličnostima. U njenoj bazi podataka nalazi se preko 3000 slavnih ličnosti, a među njima i sportisti, gde se meri afinitet prema brendu i imidžu na osnovu panela sastavljenog od 1000 učesnika u anketama koje se vrše jednom nedeljno. Taj indeks ustanovljen je 2006. godine, a ove ga je usvojila firma „Repucom“, vodeća sportsko-marketinška agencija u Americi.

Koji član “Velike Četvroke“ je najpopularniji? Evo naznake: Nije iznenađenje da Federer vodi u ukupnom DBI skoru sa 63,2 od ukupno indeksnih poena, a odmah iza njega je Marej sa 52,61, zatim Nadal sa 50,34, a Đoković je na kraju sa 41,79. Ukupan rezultat se bazira na svesti o postojanju ovih sportista, tako da je za Rodžera znalo 61% ispitanika. Nadal i Marej su izjednačeni sa 41%, dok se Đoković, verovali ili ne, najslabije kotira sa 26%. Ali u sedam ostalih kategorija koje doprinose ukupnom rezultatu jedne slavne ličnosti- dopadljivost, motivisanost, prodor ka vrhu, zastupljenost u marketingu, opšti uticaj, stvaranje trendova i poverenje navijača, Marej vodi u odnosu na ostale.

Priznacemo da je ovo neočikavan ishod s obzirom da Marej iza sebe ima značajno manje takmičenja i trofeja, kao i da ima reputaciju nekulturnog i impulsivnog momka. Endijev rezultat u kategoriji motivisanosti je 74,84, što se može uporediti sa kvoterbekom „Njujork Džajantsa“, Ilajom Meeningom, golferom Filom Mikelsenom i košarkašem Golden Stejta Stivenom Karijem. Ova kategorija meri stepen do kog ljudi osećaju da ta slavna ličnost živi život na koji bi se oni ugledali. Marej zauzima 112. mesto od 3082 javne ličnosti u toj bazi podataka.

U kategoriji uticaja, koja meri kako slavne ličnosti utiču na odabir brendova i na potrošačke namere, Endijev rezultat od 71,93 poena stavlja ga u isti rang sa zvezdom „Klipersa“ Blejkom Grifinom i Marijanom Riverom, bejzbol igračem „Jenkija“.

Na osnovu ove ankete, američko javno mnjenje favorizuje Britanca više nego mnjenje na svim ostalim kontinentima, kaže Keti Gardner, menadžer „Celebrity DBI“. Marejevi rezultati na terenu su se naglo poboljšali od 2009. godine. Osvojio je prvi Gren slem na US openu 2012., a potom i Vimbldon, što ga čini prvim britanskim pobednikom u poslednjih 77 godina. Škotlanđanin je itekako obradovao svoju naciju i na OI u Londonu, osvojivši zlatnu medalju. Ovi trofeji značajno su poboljšali njegovo samopouzdanje, igru, ali i popularnost.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP, Endi Marej, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti


Komentari: 1

 
Raša Stošić October 10, 2013 Odgovori

Šta drugo očeivati od zombi nacije koja jede hamburger , čips igra igrice..gledaju TI VI I veruju sve da se bombarduju druge nacije da se unapredi DEMO(n)KRATIJA…da Srbi treba da nestanu jer hoće svoj Kosmet … da VELIKA OPASNOST….POČELO JE !!! http://www.youtube.com/watch?v=Vqg2Pwtz42Y
UPOZORENJE SVIMA NA OPASNOST!!!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.