30/10/18 - 11:55h

Ćorić za Tenis Uživo: Čast mi je da me porede sa Novakom

 

Na turniru u Beču imali smo priliku da popričamo sa jednim od tenisera od kojih se u budućnosti očekuje borba za titule na najprestižnijim teniskim takmičenjima. Reč je o Borni Ćoriću koji nam je u intervjuu otkrio ko je najzaslužniji za njegov proboj na sam vrh ATP rang liste, o pobedama nad Rodžerom kao i o tome šta misli o Novaku Đokoviću.


Source: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Turnir u Beču napreduje iz godine u godinu i donekle se može uporediti sa Vašim napretkom na ATP rang listi. Uskoro punite 22 godine i nalazite se na najboljem plasmanu u dosadašnjoj karijeri – 13. mestu.

– Da, bila je fantastična sezona za mene i nadam se da je mogu tako završiti. Nisam mogao da očekujem ovako visok plasman na kraju sezone, neki cilj na početku godine je bio TOP 20, ali kako je sezona odmicala granica se pomerala. Imao sam nekoliko dobrih rezultata i stvarno sam srećan što je ovako fantastična sezona iza mene i nadam se da mogu dobro da odigram ova dva turnira (Beč i Pariz) uz naravno Dejvis kup i tako uspešno završim jednu dugu sezonu.

U prethodnih nekoliko godina ranking Vam se vrteo oko 40. pozicije. Ove godine desio se proboj u sam vrh svetskog tenisa. Da li na to najveći uticaj ima Rikardo Piati sa kojim sarađujete od prošle godine? (Inače, Piati je radio i sa Đokovićem, Raonićem, Ljubičićem i drugima)

– Apsolutno. Mislim da to nije nikakva slučajnost. Radili smo jako puno, kvalitetno, pametno. Radimo na mojim manama u igri, tako da mislim da je defitnivno Piati glavni razlog mog uspeha.

Ove godine imate skor 2:1 u mečevima protiv Federera. To je još jedan jasan znak da Vam je mesto u najboljih 10. Koliko psihički utiču takve pobede na tenisera, u smislu samopouzdanja?

– Sigurno mi znači puno. Mislim, sama činjenica igrati protiv Federera znači puno. Ja sam ga kao klinac gledao na TV-u i tada sam razmišljao da li ću uopšte imati priliku da igram protiv njega, a eto sada ga pobeđujem i imam taj skor ove godine protiv njega. Stvarno je fenomenalan osećaj! Sa druge strane, kažem svaki meč je drugačiji, evo primer sa Ramosom. U Beču sam bio jako blizu poraza, dok sam u Indijan Velsu daleko lakše izašao na kraj sa njim. Tenis je jedan jako zanimljiv sport i veoma nepredvidiv. Jedne nedelje pobedim Federera, druge nedelje imam velikih problema protiv Ramosa koji je takođe fenomenalan igrač ali opet ne na nivou Rodžera.

Source: Kevin Lee/Getty Images AsiaPac

Poznato je da ste Đoković i Vi dobri prijatelji i da je Novak u neku ruku Vaš mentor. Koliko Vam znače i sa druge strane koliko opterećuju ili motivišu poređenja sa Novakom?

– Ne opterećuje me ništa. Sama činjenica da me neko poredi sa takvim teniserom je za mene fenomenalna stvar. To mi definitvno ne smeta, čast mi je da me neko poredi sa Novakom. Mi smo inače bliski prijatelji. Za Novaka mislim prvenstveno da je jedan jako, jako dobar čovek, a u isto vreme jedan od najboljih sportista svih vremena. Nakon Šangaja smo se, eto, još malo više zbližili. Imali smo jedan duži razgovor posle finala, on mi pomaže još od mojih juniorskih dana i stvarno mi je zadovoljstvo kada imam priliku da igram protiv njega.

U Šangaju ste protiv Novaka igrali svoje prvo Masters finale. Pružili ste fenomenalan otpor. Finale je bilo na najvišem mogućem nivou po mišljenju teniskih poznavalaca. Kako to izgleda iz ugla Borne Ćorića koji je naspram sebe imao Novaka Đokovića u nestvarnoj formi?

– Bio je stvarno fenomenalan osećaj. Sama činjenica da sam se našao u finalu je za mene bila iznenađujuća, a onda na tribinama ne znam ni sam koliko hiljada ljudi i na to sve sam igrao protiv jednog od najboljih svih vremena u ovom sportu. Nije mi bilo nimalo zabavno u tom finalu moram priznati, jer mi je stvarno očitao lekciju tenisa. Sebi nemam ništa da zamerim, odigrao sam jedan zaista dobar meč, ali sa druge strane je bio Novak koji je stvarno neverovatan i u najboljoj formi ikada.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   Borna Ćorić, Borna Ćorić, Intervju, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.