23/01/15 - 15:00h

Bombarder Berdih ukrotio Viktora (analiza + video)

 

Srpski teniser Viktor Troicki nije uspeo da se plasira u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije. Srbin je odigrao solidan meč protiv Tomaša Berdiha iz Češke, ali jednostavno nije imao rešenja za sjajne servise Čeha, nije mogao do dođe ni do brejk šanse, a protivniku je dozvolio da mu u tri navrata oduzme servis. Ipak, računajući i turnir u Sidneju, Viktor je do meča sa Berdihom vezao 10 pobeda u nizu na startu nove sezone, ušao u prvih 50 na ATP listi što je svakako najava dobre godine.

Viktor Troicki

Viktor Troicki

U noćašnjem duelu Viktora Troickog i Tomaša Berdiha viđen je dobar tenis sa obe strane. Kod Viktora se osetio umor jer je iza sebe imao 10 duela u kojima je izašao kao pobednik, računajući i kvalifikacije u Sidneju, zatim glavni žreb gde je stigao do finala i osvojio ga, a potom i dva kola u Melburnu. Međutim, taj umor se nije mnogo vodei, ali pravi i veliki, nerešivi problem, bio je servis Tomaša Berdiha. Čeh je bio na 89% osvojenih poena pri prvom servisu, dok je kod drugog bio na 67%, naspram Viktorovih samo 29% osvojenih poena na drugom servisu. Viktor je u meču zabeležio 30 grešaka, Berdih 19, a u ukupno osvojenim poenima rezultat je 103:74 za Tomaša.

Prvi set

Duel je započeo dobrim servisima Tomaša Berdiha i Viktora Troickog, pa se očekivalo da će i jedan i drugi imati dobar dan što se servisa tiče i da će pobednika odlučivati taj-brejkovi. Međutim, posle lako osvojenih poena obojice tenisera, u desetom gemu, Viktor je servirao za ostanak u setu, dozvolio je Berdihu 30:40 što je teniser iz Češke prihvatio raširenih ruku, iskoristio prvu grešku Srbina i osvojio set rezultatom 6:4.

troicki

Drugi set

Završetak prvog dela i početak drugog seta kao da su u mnogome odredili sudbinu čitavog meča. Berdih je, naravno, lako osvojio svoj prvi servis gem, a onda je u drugom gemu opet došao na 30:40 i odigrao smireno kada je trebalo, uspeo da iskoristi drugu brejk priliku i bude na 100% brejk šansi za velikih 2:0, koje je bez muke potvrdio u narednom gemu. Nastavak seta nije doneo ništa novo, Čeh je čuvao svoj servis nedozvolivši Troickom ni priliku da da pomisli da se vrati u meč, te je na kraju drugog dela rezultat bio 6:3.

Treći set

Opet dobar početak za Tomaša Berdiha! Stekao se utisak da je do tog trenutka Čeh pravio brejkove kad je želeo. U prvom gemu trećeg perioda Viktor Troicki je “sa nulom” izgubio svoj servis, a Berdih je tada imao 3/3 brejk lopte – dakle 100%! U nastavku seta Srbin je dozvolio rivalu još dve prilike za oduzimanje servisa u sedmom gemu, ali je uspeo da spase pritiska, a onda je u devetom gemu Tomaš imao sedam brejk, tj. meč lopti, Troicki je tada uspeo da popravi statistiku spasenih brejk šanski, te je na kraju teniser iz Češke bio na 3/12 brejk prilika, ali se u narednom gemu ništa nije promenilo, servisi su “sevali”, Čeh je dobro igrao u polju, za konačnih 6:4.

U koliko niste pratili duel Troicki – Berdih, pogledajte najinteresantnije detalje u sledećem video zapisu.

Viktor Troicki je eliminisan od bolje od sebe u ovom trenutku, ali ne treba zaboraviti titulu u Sdneju na startu ove sezone, pobede u Melburn protiv tenisera koji su bili bolje rangirani od njega, tako da se nadamo da je ovo samo početak jedne uspešne sezone za tenisera iz Srbije.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Teniseri, Tomaš Berdih, Turniri, Vesti, Viktor Troicki


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.