18/02/19 - 22:46h

“Bio sam na ivici da ostavim tenis, trebalo mi je vremena da nađem svoj put”

 

Prilikom dodele nagrade Laureus za sportistu godine, najbolji teniser sveta Novak Đoković zahvalio se svojoj supruzi za sve što čini za njega.


Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN/Getty Images Europe

Novak je po četvrti put osvojio ovo priznanje.

– Nisam znao šta da očekujem večeras kada sam dolazio na ovu manifestaciju. Moja filozofija u životu je – ne očekuj ništa, pa ćeš dobiti sve. Mnogi sportisti koji su govorili na ovoj sceni pre mene, ali oni koji su bili u publici zagrejali su mi srce divnim sportskim pričama. Dokazali ste meni, ali i svima ostalima da borilački duh i upornost moraju biti vrednosti koje treba da gajimo i na kojima moramo da insistiramo. Sport šalje univerzalnu poruku koju je ustanovio i Nelson Mandela kao osnivač ove divne organizacije. On je bio u pravu kada je rekao da sport ima sposobnost da promeni svet. – započeo je govor srpski teniser.

On se zatim zahvalio svojoj supruzi:

– Želeo bih malo da govorim o svom putovanju ove godine, ali pre svega da se zahvalim svojoj supruzi na svemu što čini za mene. Danas smo imali retku priliku da budemo u javnosti u malo drugačijem svetlu, a ti si to obavila fantastično – daleko bolje nego ja. Tvoja podrška je neverovatno značajna, a naročito je to bila u trenucima kada sam čak i razmišljao da napustim tenis. Tačno je, razmatrao sam i da ostavim tenis i posvetim sve svemu ostalom. Nisam imao ravnotežu u životu u tom trenutku i mislio sam da sam izneverio sebe kada sam imao operaciju. Trebalo mi je nekoliko meseci da pronađem svoj put. – rekao je i nastavio:

– Ova nagrada ne simbolizuje samo moje putovanje tokom ovih 12 meseci, već je to bio trogodišnji put – od Rolan Garosa 2016. godine kada sam ostvario najveći cilj za jednog tenisera – imati titule sa sva četiri Gren slema u isto vreme. Osetio sam ogromno olakšanje, a ne ispunjenje. Docnije sam razmišljao zašto je to bio slučaj i mislim da je to bilo zato što nisam proživeo put toliko koliko sam želeo samo postignuće. Tek kada sam ga ostvario, shvatio sam da je put jednako bitan. Tada sam počeo i da shvatam filozofiju u kojoj je bitan trenutak u sadašnjosti i naučio sam mnoge lekcije o životu, ali i o sebi samom u poslednje tri godine. Morao sam da imam mnogo ‚unutrašnje izgradnje‘ kako ja volim da kažem Bio sam veoma nestrpljiv da se vratim posle operacije i na ivici da ostavim reket za sva vremena. Sada sam ovde pred vama i sve deluje kao bajka. Naučio sam jedno – u trenucima krize treba da gledate ka unutra jer tu leži moć. To sam mnogo puta čuo, ali tek sada znam šta to zapravo znači. Hvala svima na ovoj divnoj večeri.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.