03/04/24 - 11:54h

ATP testira nova pravila na Mastersu u Madridu

 

Ideju je iniciralo pismo ESPN-a u kojem je obrazloženo zašto ne prenose dubl mečeve.


ATP je najavio da će na Mastersu u Madridu testirati nova pravila, koja bi se mogla u bliskoj budućnosti primenjivati i na ostalim turnirima. Prevashodni cilj je da se skrati trajanje mečeva, i olakša teniserima i teniserkama paralelno igranje u singl i dubl konkurenciji.

Čeka se odobrenje ATP saveta, što bi trebalo da bude formalnost, pre nego što se promene ozvaniče.

Za sada, sledeće promene odnose se samo na dubl mečeve u Madridu:

Prva promena je podešavanje sata na 15 sekundi razmaka između poena gde je u prethodnom bilo tri ili manje razmena. Ukoliko ih bude više od tri, koristiće se standardna pauza od 25 sekundi. Podsetimo, to pravilo je korišćeno na prethodnom NextGen turniru u Džedi, kada je slavio naš Hamad Međedović.

Dalje, teniseri tokom prvog seta neće imati po 90 sekundi odmora nakon svaka dva gema. Prvi set igraće se “u cugu”, bez pauza. Za uzvrat, produžiće se pauza između setova. To bi ukupno trebalo da u proseku smanji trajanje mečeva.

Zbgo zgusnutog rasporeda, početak takmičenja u dublu u Madridu biće pomeren za drugi utorak. Plan je dause ostavi 13 slobodnih mesta za tenisere koji će na osnovu singl renkinga izboriti svoje mesto. Oni će imati produžen rok za prijavu, dok 16 timova koji na turniru učestvuju na osnovu dabl renkinga moraju da prijave svoje učešće dve nedelje ranije. Preostala tri mesta u žrebu popuniće dobitnici vajld-karda.

Ova rešenja bi trebalo da spreče sve češće situacije da se igrači prijave za dubl a onda ga otkažu zbog rasporeda u singlu.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Masters, Masters u Madridu, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.