21/11/16 - 17:31h

ATP najavljuje promene: Konsultacije sa trenerom uskoro dozvoljene?

 


Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) navodno razmatra mogućnost da uvede mogućnost koja je dozvoljena na takmičenja pod jurisdikcijom Ženske teniske federacije (WTA), što bi bez sumnje bila jako značajna novina!


Tenis-1 mala

Za razliku od ženskog tenisa, u muškom nije dozvoljen takozvani “koučing”, odnosno konsultacije sa trenerom tokom promene strana.

Evo sezone se puno govorilo treba li i muški tenis da krene istim pute, a po kuloarima se govori da se ATP odlučio za takvu soluciju.

Pravila Ženske teniske asocijacije dozvoljavaju teniserkama da pozovu svoje trenere kod promena strana, popričaju sa njima i eventualno poslušaju savete koje dobiju. To je dozvoljeno na svim turnirima osim na grend slem takmičenjima.

Što se tiče muškog tenisa, po aktuelnim pravilima igrač čak može biti kažnjen ukoliko pribegne takvoj vrsti “spoljne” pomoći, odnosno ako se konsultuje tokom meča sa svojim trenerom. Do sudije je da odluči da li teniser zaslužuje samo kazneni poen, oduzimanje gema ili čak da dodeli pobedu njegovom protivniku.

Međutim, uprkos kažnjivosti takvog dela, skoro svi teniseri na različite načine komuniciraju sa svojim trenerom, ali ih sudije, pogotovu poslednjih godina, sve ređe opominju opominju zbog toga.

Odličan primer za ovakvu situaciju imali smo nedavno u Šangaju, u pobedi Viktora Troickog nad Rafom Nadalom – španski teniser je tokom meča dobio savete od stručnog štaba, a sudija ih je samo usmeno opomenuo da prestanu.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Vesti


Komentari