02/03/16 - 21:45h

Artur Eš dobio krov, US open i dalje pod “otvorenim nebom”

 


Postaje trend da centralni tereni na Gren slem turnirima imaju krov. Taj izazov prihvatili su i organizatori US Opena, ali samo „za ne daj Bože“. Žele da se poslednji Gren slem i dalje igra pod otvorenim nebom.

US Open nagrade 2

Otvoreno prvenstvo SAD je moderna verzija jednog od najstarijih teniskih turnira na svetu. Igra se kao poslednji gren slem sezone nakon Australijan Opena, Rolan Garosa i Vimbldona, u kompleksu nacionalnog teniskog centra.

Od 1997. godine, najbolji tenis US Opena igra se na stadionu Artur Eš.

Najveći stadion u kompleksu, a ujedno i najveći teniski teren na svetu (23.771 mesto, 90 luksuznih loža, pet restorana i prostor za igrače na dva sprata) nosi ime po američkom teniseru koji je u teniskoj istoriji ostao upamćen kao prvi crnac koji je osvojio Gren slem.

Od prošle godine, na terenu Artur Eš, postavljen je krov, po uzoru na Australijan Open i Vimbldon, ali organizatore u Njujorku nije poslužilo loše vreme, samo jedan dan kiše.

Prošlogodišnji turnir smo koristili kao probu. Šteta što nismo imali lošije vreme kako bismo se što bolje pripremili za ovu godinu“, izjavio je Gordon Smit, zvaničnik teniskog saveza SAD-a.

Krov bi u potpunosti trebao biti spreman za ovogodišnje izdanje US Opena, koji počinje 29. avgusta, ali plan organizatora je da se turnir igra bez krova.

Želimo da ovo bude turnir na otvorenom. Želimo da krov bude otvoren za vreme mečeva, ako to bude moguće. Spremni samo da preuzmemo rizik u slučaju kiše za vreme jednog meča. Naša meteorološka ekipa će biti na licu mesta, i treba da tačno predvidi kišu u roku od 20-30 minuta. Ukoliko se krov zatvori pre kiše, imaćemo prekid od 15 minuta, a ako kiša počne da pada pre toga, treba nam 30 minuta da teren bude spreman za nastavak mečeva. Mislimo da se to isplati“, rekao je Smit.

Novi krov nije jedina novost u kompleksu teniskog saveza Sjedinjenih Američkih Država.

U planu je rušenje drugog po veličini stadiona Luj Amstrong, a na tom mestu će do 2018. biti izgrađen novi teren koji će takođe imati pokretni krov i veći kapacitet (danas, ovaj stadion može da primi 10.200 gledalaca, a nakon rekonstrukcije teniske mečeve će moći da prati oko 18.000 ljudi).
Očito je da “Novi Amstrong” neće biti spreman za turnir 2017. godine, pa će se za to izdanje izgraditi privremeni teren sa kapacitetom od oko 8.000 mesta.

Cilj organizatora poslednjeg Gren slem turnira sezone je više gledalaca na tribinama, a samim tim i više novca od ulaznica koji se koristi za finansiranje mladih teniskih talenata u Americi.

Naravno, postoji i druga strana priče, oni koji ne odobravaju rušenje stadiona Luj Amstrong i postavljanje krova jer sve to ruši tradiciju turnira, ali oni koji odlučuju smatraju da je to odlična investicija koja će doneti dobro i turniru i državi.

Vreme će pokazati ko je u pravu, ali je sigurno da na US Openu ne manjka novca. Prošlogodišnji nagradni fond bio je 38.4 miliona evra, što je najveći nagradni fond na jednom Gren slem turniru, a nije isključeno da ove godine ta cifra bude i veća.

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.