21/10/24 - 09:32h

Sabalenka je nova svetska broj jedan!

 

Smena na tronu kod dama!


Foto: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Posle godinu dana vladavine Ige Švjontek, Arina Sabalenka se danas vratila na prvo mesto ATP rang liste.

Beloruskinja je debitovala na tronu prošle godine po osvjalanju US opena, ali se nije dugo tu zadržala, pošto ju je svrgla pomenuta poljakinja osvajanjem završnog turnira u Kankunu.

Sada je uzrok rokade na vrhu bizarniji – Iga je prošle nedelje bila prva sa 9.785, a Sabalenka druga sa 9.716. Međutim, na novoj listi obe teniserke su kažnjene jer nisu uspele da ispune obavezan broj takmičenja na turniruma Serije 500, ali je Poljakinja gore prošla.

Kao posledica kazne, i jednoj i drugoj su oduzeti bodovi za najslabiji turnirski učinak koji im je ulazio u bodovanje. Tako je Švjontek izgubila 120, a Sabalenka svega deset poena, pa je došlo do promene na vrhu liste. Sada je Sabalenka prva sa 9.706, a Švjontek druga sa 9.665 bodova, što znači da Poljakinji vrlo malo treba da se vrati na čelo karavana.

Arina počinje devetu nedelju na vrhu i tek je na 26. mestu po dužini vladavine u istoriji. Sa druge strane, Iga je stala na 125 nedelja vladavine i po tome je sedma u istoriji. Ispred nje su Štefi Graf (377), Martina Navratilova (332), Serena Vilijems (319), Kris Evert (260), Martina Hingis (209) i Monika Seleš (178).

Pozicije su zamenile i Amerikanke Koko Gof i Džesika Pegula. Gof je sada treća sa 5.963, a Pegula četvrta sa 5.785 bodova. Proboj u Top 10 zabeležile su devetoplasirana Darija Kasatkina koja je načinila skok za dva mesta, baš kao i desetoplasirana Beatris Adađ Maja iz Brazila.

Olga Danilović je i dalje jedina srpska teniserka u Top 100. Zadržala je 86. mesto i ima 805 poena.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Arina Sabalenka, Rang Lista, Vesti, WTA, WTA Rang Lista


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.