26/01/24 - 14:30h

Roviti Novak predao krunu, Siner u prvom grend slem finalu

 

Čekamo da čujemo šta je bio problem.


N. Đoković1273
J. Siner6666

Foto: Darrian Traynor/Getty Images AsiaPac

Nakon šest godina, Novak Đoković je izgubio meč na Australijan openu. Janik Siner je bio bolji 6:1, 6:2, 6:9 (6), 6:3, i plasirao se u svoje prvo grend slem finale.

Šta je bio problem srpskog tenisera saznaćemo ako nam i kada on sam otkrije, ali je očigledno da ga je zdravstveni problem sputao da bude ono na šta nas je navikao u ovakvim mečevima. Siner je igrao na nivou na kojem je igrao čitav turnir i par meseci unazad, i to je bilo dovoljno protiv, za ovaj meč nespremnog Novaka.

Jedva je više od sat vremena trebalo Italijanu da dobije prva dva seta. S obzirom na stanje, Đoković je na teren izšao sa planom da od starta pritisne protivnika i oduzme mu samopouzdanje kako bi ga što pre slomio, svestan činjenice da ne može dugo izdržati na visokom nivou. Ali, nije krenulo. Najblaže rečeno.

Niti jedan udarac nije služio najboljeg svih vremena. Jesi Sinerovi riterni bili sjajni, ali su Novakovi servisi bili slabi. Najveći problem je ipak bio bekend, koji nikada nije izgledao lošije – kao da mu je neko ukrao taj udarac u toku noći.

Ogroman broj neiznuđenih grešaka pomogao je Italijanu da ekspresno povede sa 2:0.

Duge, prepoznatljive Đokovićeve poene gledali smo samo u trećem setu, kada je smanjio intezitet udaraca. Grešio je i dalje, iako nije udarao iz sve snage, ali je svojim planom igre uspeo da dođe do taj brejka, spase meč loptu i ostane u duelu.

Uzeo je dugu pauzu između treće i četvrte deonice, pokušao da sakupi energiju, ali nije uspeo u dovoljnoj meri. Prelomio je četvrti gem, kada je Srbin ispustio servis iako je vodio 40:0.

Na nivou čitavog meča, Novak Đoković nije imao nijednu brejk loptu – samo je u dva gema stigao do izjednačenja. Kako to obično biva, Siner je imao i značajnu pomoć fortune, linije su ga služile u najvažnijim poenima.

Đokovićev tenis u ovom meču nije bio ni na 70% njegovog optimuma. Razloge možda nećemo čuti danas, iz poštovanja prema sjajnom mladiću iz Tirola, koji je plasmanom u prvo grend slem finale krunisao svoj veliki napredak u poslednjih pet meseci, postavši prvi Italijan u finalu muškog singla na Australijan openu ikada.

https://tenisuzivo.com/wp-content/slike/2019/10/Novak-Djokovic.jpg

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Janik Siner, Novak Đoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 1

 
Haad January 26, 2024 Odgovori

Dosli mladji,jaci,borbeniji a stari panjevi jos malo tinjaju al ovom katastrofom da izgubi prvi reket al nam je zato povadio sve zivce…..

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.