14/01/13 - 19:55h

Australijan Open: Novi izazov za Novaka (Blog)

 

Pohod na novu titulu i novi rekord je počeo. Pol Anri Matje nije bio težak takmac ali jeste pravo zagrevanje za Novaka Đokovića. Turbine se polako pale a gorivo se nije potrošilo, i to je upravo ono što je naš šampion i želeo od prvog kola.

Ako se po jutru dan poznaje, ovaj Australijan Open pamtiće se po vrlo značajnom rekordu kolovođe ATP trke. Eventualnom titulom, Novak bi postao prvi igrač u Open eri koji je ostvario “het-trik”, odnosno tri puta za redom osvojio Melburn.

Novak Đoković

Novak Đoković

“Naše gore list” (nekako deluje umerenije ovaj izraz nego neki drugi kojim bi je još više svojatali),Monika Seleš, uspela je u onome u čemu se nadamo da će i Novak. Uz Štefi Graf, Martinu Higins, Margaret Kourt i Evon Kevli i ime Monike Seleš vezuje se za igračice koje su tri puta uzastopno pokorile Australiju. Međutim, to su sve rekordi koji se računaju od 1968., godine kada je Australijan Open počeo da postoji u sadašnjoj formi. Pre toga, Roj Emerson je uzastopno trijumfovao pet puta, a Margaret Kourt čak sedam.

Dakle, Đoković se po ko zna koji put na Gren Slemu bori da uđe u istoriju. Ovoga puta, titulu bi multibenefitnom pored het-trika činio podatak da bi sustigao Agasija i Federera po ukupnom broju Australijskih pehara, u čijim riznicama stoje četiri takva. Uz očuvanje prvog mesta, ovi ciljevi trebalo bi da daju više nego dovoljnu dodatnu motivaciju Novaku da pruži svoj maksimum na ovom takmičenju, iako je Gren Slem sam po sebi veliki motiv.

Uz našeg asa, najveći pretendenti za najviše domete su isti kao i prethodnih godina, izuzimajući Nadala. Možda nije sportski ovako razmišljati ali povreda i neigranje Španca predstavlja jednu veliku prepreku manje i olakšanje za Đokovića, posebno jer je poznato da Rafa vrhunac svog umeća prikazuje u prvoj polovini godine. Nasuprot ovoj olakšavajućih okolnosti, otežavajuća u odnosu na prošlogodišnji pohod biće vrhunac forme u karijeri Endija Mareja i neobjašnjiva glad, konstantna upornost u radu i želja za suočavanjem sa izazovima Rodžera Federera, izazovima koji su za njega svake godine sve teži i teži.

Mišljenje većeg dela auditorijuma i stručnjaka je da će ipak Marej biti najveći konkurent Đokoviću. Britanac je na prethodnom Gren Slemu konačno “skinuo mrak” osvojivši ga prvi put. Uz Olimpijsko zlato, ta titula nesumnjivo znači da je Endijevo samopouzdanje konačno na pravom nivou, da je faktor koji ga je godinama u nazad sputavao, a koji je možda i najrelevantniji u konkurenciji najvećih, pretvorio u svoju prednost. O superiornosti njegove defanzive ne treba trošiti reči, tako da spajanjem starih i novih kvaliteta, čiji manifest očekujemo na terenu, dobijamo vrlo realnu pretpostavku da će Endi Marej na ovom Australijan Openu nastaviti da probija svoje zenite. Nadajmo se samo da će njegovo prokletstvo ostati to što igra u eri Novaka Đokovića.

Federera iz godine u godinu otpisuju ali njegov minimum su i dalje polufinala. Prošla godina za njega je bila uspešna skoro kao i za Đokovića i Mareja. I dalje Rodžer na lepršav način briljira na terenu, samo što to više ne čini konstantno. U ovom trenutku ne možemo znati šta da očekujemo od njega, ali ga se i te kako treba pribojavati.

Đoković- Marej

Đoković- Marej

Skorašnja istorija Melburnskih duela protiv drugog i trećeg nosioca apsolutno ide na ruku Srbinu. 2011. u finalu Novak je počistio Mareja sa 3:0, dok je prošle slavio u polufinalu sa 3:2. Protiv Federera je igrao tri puta na ovom turniru. 2007. Švajcarac je slavio u polufinalu, za razliku od 2008. i 2011. kada je Đoković bio u bolji u tom delu takmičenja, i to bez izgubljenog seta.

Ipak, do tih eventualnih duela najbolji teniseri današnjice imaju mnogo posla. U belom sportu iznenađenja nisu retka. A ne bi ni bilo zanimljivo da se uvek sve odvija po očekivanjima i prognozama.

Uživajmo u uzbudljivim trenucima prvog ovogodišnjeg Gren Slema uz TenisUživo.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Australian Open 2013, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 1

 
arben January 14, 2013 Odgovori

ovoga puta ce da pobedi ili federer ili marej to je moje misljenje .

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.