09/07/17 - 14:22h

Savršena polovina puta za Novaka!

 

Pre 10 dana smo pisali o izuzetno teškom žrebu za Novaka, a ispostavilo da stvari nisu uvek onakve kakve nam se na prvi pogled čine.


zimbio.com

Delovalo je da će Noletov put do druge nedelje, pa potom i do četvrtfinala, biti pakleno težak, ali se ispostavilo suprotno.

Pretpostavljalo se od početka da će prvo i drugo kolo biti samo zagrevanje, i tako je i bilo – povređeni Kližan je izdržao svega 11 gemova na terenu, a impresionirani Pavlašek ih je za tri seta osvojio svega pet.

Mnogi su se sa pravom pribojavali trećeg kola i eventualnog duela protiv Huana Martina del Potra – Argentinac je upravo na londonskoj travi umeo da zagorča život najboljeg srpskog sportiste, ali do tog okršaja ovoga puta nije ni došlo, pošto je Ernests Gulbis bio bolji od osvajača srebrne medalje sa Igara u Riju.

Ipak, Novak je bio preveliki zalogaj za Letonca – drugi nosilac ga je lako pobedio, reklo bi se “na glavu”, uz vrlo malo fizičke potrošnje.

Kao najverovatniji rivali u četvrtom kolu figurirali su Monfis i Lopez. Međutim, Francuz ni u devetom pokušaju nije uspeo da se dokopa druge nedelje Vimbldona, dok je Španac koji igra sjajno na travi i koji je imao savršenu uvertiru osvajanjem Kvinsa, poklekao već u prvom kolu, najviše zbog povrede (predao u finišu četvrtog seta).

Obojicu je eliminisao naredni Noletov rival – Adrijan Manarino.

Ruku na srce, levoruki Francuz ne bi trebalo da bude naročiti problem za Novaka koji zaista prvi put deluje preporođeno nakon krize. Govorilo se i pisalo o tom “preporodu” u više navrata tokom dela sezone na šljaci, ali je ubrzo postajalo jasno da još uvek “nije to to”.

zimbio.com

Godinu dana nakon početka pada, Novak prvi put istinski deluje kao nekada. Igra odlično, lako, pun samopouzdanja, uz adekvatne reakcije i sa jasno izraženom strašću. I to od prvog trenutka Vimbldona. Vidimo da je konstantno nasmejan i sjajno raspoložen, kako na terenu tako i van njega. Koliko je ohrabrujuć njegov tenis, toliko su i njegove pres konferencije. Ako ih uporedite sa nekima iz bliske prošlosti, jasno ćete primetiti razliku – u pogledu, svežini i pre svega govoru tela…

Ništa manje ohrabrujuća nije ni statistika – od početka sezone na travi, Nole nije izgubio ni set! Dobio je svih osam u Istbornu i sedam na Vimbldonu. U prva tri kola, proveo je na terenu svega četiri sata i 35 minuta.

To bi mogao biti vrlo bitan podatak za drugu nedelju turnira, kada kreću teža iskušenja. Đoković je sa minimalnom potrošnjom stigao na pola puta, za razliku od nekih potencijalnih rivala u nastavku. Međutim, među njima nije i onaj najteži – za sada sve savršeno ide i za Rodžera Federera, koji je do tri trijumfa stigao još brže od Novaka – za četiri sata i osam minuta.

Sudar titana je predviđen za polufinale, ali će obojica do tada morati da ostvare još dve pobede – Srbin protiv Manarina i pobednika meča Tim/Berdih, a Švajcarac protiv Dimitrova, a potom i boljeg iz duela Miloš Raonić/Aleksander Zverev.

Dakle, možemo reći da po zvučnosti Rodžer sada ima teži put do završnice, a setimo se prvih reakcija po obavljenom žrebu…

Manje važno, ali svakako vredno pomena je i to da se Novak već popeo stepenik više, na treće mesto ATP rang liste. Iako je Stanislasa Vavrinku pretekao za svega pet poena, taj simbolični povratak ka vrhu ima i psihološkog značaja, baš kao i činjenica da će svaka naredna pobeda biti korak dalje od prošlogodišnjeg “kiksa” protiv Sema Kverija u trećem kolu.

Da se posvetimo narednom rivalu – Francuz Adrijan Manarino, trenutno 51. na svetu, eliminisao je 15. nosioca Gaela Monfisa, posle tri i po sata velike borbe i dva preokreta: 7:6(3), 4:6, 5:7, 6:3, 6:2.

Ni Monfis ne bi bio problem za Đokovića, kao što smo videli mnogo puta do sada zaključno sa finalnim okršajem u Istbornu, ali Manarino je dobra prilika da se još jednom “lakšom” pobedom uštedi energija i izbegnu preterana uzbuđenja.

Jedini dosadašnji meč igrali su upravo na Vimbldonu, u drugoj rundi prošlogodišnjeg izdanja, kada je Đoković lako pobedio sa 6:4, 6:3, 7:6(5). Manarinov stil igre mu je dobro poznat.

Ima vrlo ravne udarce sa obe strane, i forhend i bekend, kao i sjajan slajs servis, ali se nadam da ću uspeti da ga savlada kao prošle godine – rekao je Novak.

Forma francuskog igrača poziva na oprez. Pre tri pobede na Vimbldonu, igrao je finale novoosnovanog turnira u Antaliji, gde se takođe igralo na travi (poražen od Japanca Sugite). Verovatno je za njega ovo idealan trenutak da makismalno napadne Novaka i postigne rezultat karijere, ali mnogo više faktora ide na ruku našem asu, a istaći ćemo samo kvalitet i pun rezervoar.

Još jedna rutniska pobeda je više nego dobrodošla pred četvrtfinale.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Vesti, Vimbldon


Komentari: 1

 
Dusanka July 10, 2017 Odgovori

Novace sad si onaj stari svaka cas ljudino samo tako do finala ne propustam ni jedsn mec a dsce bog da cu da te gledam i uzivo to mi je san

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.