23/05/17 - 19:34h

Rolan Garos: Pariska šljaka jedinstvena u svetu!

 

Stadion Rolan Garos je teniski kompleks izgrađen 1928. godine, za potrebe finala Dejvis kupa Francuska — SAD, i već tada je imao 15.000 mesta, jer je domaćin hteo da Amerikance dočeka grandiozno. Do ovog momenta u Parizu nije bilo teniskih stadiona, a Francuzi su dobili da organizuju finale jer su godinu dana ranije pobedili do tada neprikosnovene američke tenisere na njihovom terenu u Filadelfiji.


Roland Garros

Nalazi se u jugozapadnom delu Pariza, prostire se na površini od 8,5 hektara, i dom je Otvorenog prvenstva Francuske, odnosno drugog grend slem turnira u sezoni. Ime je dobio po Rolanu Garosu, francuskom avijatičaru i vojnom pilotu iz Prvog svetskog rata, koji je 23. septembra 1913. postao prvi čovek koji je preleteo preko Sredozemnog mora.

Francuski open prvi put je održan 1891. godine na terenima Teniskog kluba Pariz, a do 1928. je više puta menjao lokacije. Između 1945. i 1947. održavao se posle Vimbldona. Godine 1968. Otvoreno prvenstvo Francuske postaje prvi „otvoreni“ (open) turnir na kome su ravnopravno mogli da učestvuju i amateri i profesionalci. Od 2006. godine izjednačeni su iznosi novčanih nagrada u muškom i ženskom delu turnira.

Rolan Garos je grend slem turnir gde se u odlučujućem petom setu ne igra taj-brejk, već na razliku.

Površina za igranje

Između 1891. i 1927. godine, takmičenje je održavano na travi. Nakon toga, na terenu od crvene zemlje, postavljenoj u pet slojeva.

Najniži je zgusnuti šljunak, koji služi za drenažu vode i uklanja je sa terena. Iznad njega stoji 30 centimetara visok sloj smrvljenog šljunka, koji takođe služi za odliv vode, ali i da učini celu podlogu čvrstom. Treći po redu odozdo je sloj po imenu klinker, od razuđenih vulkanskih stena i izmrvljene tvrde pečene cigle. Četvrti, pretposlednji, jeste sloj visok osam centimetara od belog krečnjaka koji se donosi sa kamenoloma nadomak Pariza – iz Sent Madžimina.

Sa istog mesta je donošen materijal za gradnju prestonice Francuske u vreme barona Hausmana (sredina 19. veka), a danas je lokacija sa koje američki bogataši naručuju kamen za svoje vile.

Tek, svakog proleća ovaj sloj se menja novim krečnjakom – prvo se nasipa traktorima, a onda se presuje teškim valjcima. Površinski sloj je debeo dva milimetra i čini ga usitnjena crvena cigla. Svake godine oko 50 tona ovog materijala se prostre po terenima Garosa.

Od tada do danas mnogo toga se promenilo, kao što je pravilo da među 250 skupljača loptica ne smeju da budu dečaci i devojčice koji su mlađi od 12, a stariji od 16 godina, da nisu viši od 175 cm, kao i da ne nose naočare ili sočiva. Takođe, nekada je glavna nagrada iznosila 15.000 francuskih franaka, a ove godine ukupno oko 35 miliona evra.

Trofeji

Urađeni su u čuvenoj pariskoj juvelirnici “Melerio”. Muškarci dobijaju “Kup musketara” (težak 14 kg, visok 21 cm i 19 cm širok), dame “Kup Suzan Langlen”, muški dublovi dobijaju “Kup Žak Brinjon”, ženski parovi “Kup Simona Matje”, a miks dublovi pehar po imenu “Kup Marsel Bernar”. Svi pobednici dobijaju replike od čistog srebra, upola manje od originala.

TERENI

24 terena se nalaze u kompleksu Garosa, od čega je 20 za održavanje zvaničnih mečeva, a četiri su rezervisana za treninge.

Među njima se izdvajaju velelepni “Filip Šatrije” i “Suzan Lenglen”. Nijedan teren nije prekriven, što poslednjih godina zna da bude problem zbog vremena, ali je bilo najava da do 2018. centralni teren dobije krov.

“Filip Šatrije”

Teniski stadion “Filip Šartije” je treći najveći stadion na svetu, a najveći u Evropi. Kapacitet mu je 14.840 mesta, a nazvan je 2001. po predsedniku Francuske teniske federacije (1973-1993.) i Međunarodne teniske federacije (1977—1991), godinu dana posle njegove smrti. On je bio i najzaslužniji za povratak tenisa u olimpijski program na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu.

Twitter

Do 2001. godine je taj teren imao veoma jednostavno ime – Centralni teren, ali posebne tribine, koje su dobile imena po “Četvorici musketara” – Žaku Brunjonu, Žanu Borotru, Anriju Kušeu i Reneu Lakostu. Njima je pripala ta čast zbog dominacije svetskim tenisom tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Po njima je ime dobio i trofej koji dobijaju pobednici u muškom singlu – Kup musketara.

foto:Zimbio.com

Njih četvorica su upravo na tom terenu odbranili svoju prvu titulu u Dejvis kupu, u kojem su bili nezaustavljivi sve do 1933. godine. Spomenik posvećen tim titulama nalazi se u središtu Trga musketara koji se nalazi između terena “Filip Šatrije” i Terena 1.

“Filip Šatrije” je prvobitno imao kapacitet od 15.166 mesta, ali je on smanjen pre pet godina prilikom renoviranja i izgradnje modernijih loža za novinare.

“Suzan Lenglen”

Drugi po veličini teren na stadionu Rolan Garos ima kapacitet 10.068 mesta i nosi ime po legendarnoj francuskoj teniserki, a izgrađen je 1994. godine. Prvobitno je nazvan “Teren A”, da bi vrlo brzo bio preimenovan da bi se odala počast teniserki koja je osvojila 31 turnir u svojoj karijeri, a šest puta trijumfovalal na Vimbldonu, dva puta Rolan Garosu i jednom došla do olimpijskog zlata.

Pored toga što teren nosi ime po njoj, isti slučaj je i sa trofejem koji se dodeljuje pobednici ženskog singla – Kup Suzan Lenglen.

Twitter

Taj teren je prvi na svetu koji je dobio sistem za podzemno navodnjavanje, kojim se kontroliše nivo vlage podloge. Kapacitet tribina je 10.068 gledalaca.

Teren 1

Posle terena “Filip Šatrije” i “Suzan Lenglen” ostali u kompleksu nisu ni približni po veličini, a najveći među njima je Teren 1. Mnogi vole da ga zovu “Arena za bikove” zbog okrugog oblika, ali je on osmišljen tako da bude potpuna suprotnost najvećim stadionima.

Twitter

Upravo Teren 1 je najdraži mnogim ljubiteljima tenisa zbog svoje veličine, ali i atmosfere koja vlada u njemu. Na njemu su odigrani neki legendarni mečevi. Među njima se izdvaja trijumf Gustava Kirtena nad Tomasom Musterom u trećoj rundi 1997. godine kada je Brazilac osvojio svoju prvu od tri titule, iako ga niko nije ubrajao među favorite.

Zavesa se ove godine podiže 28. maja….

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rolan Garos, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.