05/10/13 - 18:07h

Novak i Rafa- meseci pred nama

 

Prethodne dve godine Novak Đoković je završio na vrhu ATP liste. Posle još jednog epskog „uzdizanja“ Rafaela Nadala, šanse da Nole ostvari het-trik su nešto manje, jer je vrlo moguće da mu ni osvajanje svih turnire do kraja godine to ne može garantovati.

Novak Djokovic, Srbija-Kanada, 13 sept

Photo by TenisUzivo.com

Ipak, ovaj poslednji deo sezone po tradiciji pripada Srbinu, a potvrda takvih očekivanja se ostvaruje i u Pekingu…

Nadal je stigno do finala i od ponedeljka će biti novi-stari broj jedan. Međutim, naš as se ne opterećuje gubitkom krune:

„Trudim se da radim ono što treba, a to je da dobijam mečeve. Igrači se smenjuju na vrhu, uvek će se smenjivati. Godinama je to slučaj, tako da se ne treba time opterećivati. Moj posao je da dobijam mečeve, a pozicija na rang listi jednostavno reflektuje vašu uspešnost“.-kaže Đoković.

Novak je prethodne godine izgubio tron od Federera posle poraza na Vimbldonu, ali je imao vremena da ga do kraja sezone bez mnogo muke povrati. Ovoga puta situacija je drugačija. Đoković je „preživeo“ leto, zahvaljujući plasmanima u polufinale Rolan Garosa i finale Vimbldona, ali sada ne zavisi sve od njega. Nadal nikada nije briljirao u završnicama sezone, ali sada ima veći motiv nego ikada. Pored preuzimanja prestola, ima priliku da produži sjajnu seriju koju je započeo povratkom na teren u februaru i izbori se za naslov tenisera godine.

Naravno, posledice ovih, za njega vanrednih napora, očekujemo sledeće sezone. Jer Španac već godinama unazad nije u stanju da izdrži celu sezonu, i nema razloga da tako ne bude i u bliskoj budućnosti. E sada je pitanje da li će Rafa „obnoviti povredu“ tamo negde oko „Svetog Trifuna“, ili oko prvoslavnog Uskrsa. S obzirom da brani dosta poena i do početka sezone na šljaci, on pred sobom ima izbor. Da li braniti bodove na betonu ili na zemljanoj podlozi. Znajući da je pasionirani ljubitelj crvene boje pod patikama, nije teško pretpostaviti za šta će se odlučiti. Najmanje je verovatno da pokuša izdržati do sledeće jeseni, bio bi to preveliki rizik. Ali ostavimo ipak faktor iznenađenja u rezervi.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Da pogledamo ponovo u „svoje dvorište“. Sigurno je da Đoković bolje od nas ume da prepozna namere svojih najvećeg rivala i da po potrebi taktizira, mada to radi manje od ostalih. Jasno je stavio do znanja da razmišlja meč po meč. Gubitak krune se u ovom trenutku čini neminovnim, ali, iako je ovo predviđanje na duge staze, treba očekivati da se ona vrati na svoje mesto u ranoj fazi proleća. Novak do tada brani titulu u Australiji i Dubajiu dok je Rafa bio najbolji u Brazilu, Akapulku i Indian Velsu.

Naravno, očekuje se povratak u formu i preostala dva člana „velike četvorke“, Mareja i Federera. Uprkos mnogim najavama, Marej očigledno još uvek nije preležao neke dečije bolesti, kontinuiteta u igri nema pa nema. Što se tiče Federera, ista priča kao i u narednih nekoliko godina. Švajcarca uporno unapred otpisuju, a on je konstantno u završnicama velikih turnira, mada se mora priznati da je u poslednje vreme ta učestalost ozbiljno uzdrmana. Ali vratiće se i Fedeks vrlo brzo u formu, daleko od toga da je rekao poslednju reč.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, Endi Marej, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rang Lista, Rodžer Federer, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 1

 
Мирољуб October 5, 2013 Odgovori

Напред Ђоле. Сви верујемо у твоју победу над Надалом. Биће то добар меч. Сретно.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.