30/08/15 - 17:48h

10 dokaza da tenis pomera granice!

 

Svedoci smo poslednjih nekoliko godina da su primat u tenisu u obe konkurencije preuzeli igrači i igračice za koje možda i prerano kažemo da su veterani. U prvom planu su tu svakako Švajcarac Rodžer Federer i Amerikanka Serena Vilijams, koji su u samom svetskom vrhu i nakon što su dobrano zagazili u četvrtu deceniju života, dok za razliku od nekog prethodnog perioda, mlađi igrači danas muku muče da se probiju u sam vrh.

U iščekivanju starta poslednjeg gren slem turnira u sezoni poigrajmo se brojkama i statistikom koja će retko kog ljubitelja tenisa ostaviti ravnodušnim.

Muška konkurencija

1.
– 1992. godine prosečna starost tenisera u top 10 bila oko 23 godine
– 2002. godine igrači su imali oko 24 i po godine
– 2015. godine granice su se dodatno pomerile i sada je prosek 28 godina

djokovic vimbldon 2015 1

2. Nekada je u muškoj konkurenciji bilo deset tinejdžera koji bi osvojili gren slem titulu, dok danas imamo samo četvoricu u top 100, a njihov najbolji plasman na nekom gren slemu je treća runda.

U ovom trenutku samo je jedan tinejdžer u prvih 75 igrača planete, dok ih je pre trideset godina bilo šest, od toga su dva bila i u top 10.

3. Sa druge strane, samo tri tenisera sa preko 28 godina su 1985. godine bila među najboljih 40 na svetu. Ove sezone, čak 18 od top 25 tenisera je tih godina, a 24 od najboljih 40 je i starije od 28 godina.

David Ferer

David Ferer

4. Zanimljiv podatak kada su muškarci u pitanju je i da je 1995. godine najbolji igrač sa 32. godine bio plasiran tek na 124. poziciji, a samo osam tenisera tih godina bilo je u TOP 500. U današnje vreme imamo čak petoricu tenisera koji su sa 32. godine u Top 25, ukjlučujući Rodžera Federera na drugoj poziciji.

5. Od 20 najmlađih osvajača gren slem trofeja, samo je petorici to pošlo za rukom od 2005. godine, pa do sada.

Rafa sa peharom u Parizu

Rafa sa peharom u Parizu

Poslednji tinejdžer koji je podigao pobednički pehar na ovako prestižnom turniru bio je Španac Rafael Nadal, koji je sa 19. godina osvojio Rolan Garos.

Ženska konkurencija

1. Baš kao i kod muškaraca, i kod dama starosna granica se pomera, o čemu svedoče i ovi podaci:

– 1992. godine prosečna starost teniserki bila je oko 21 godine
– 2002. godine igračice su imale 22 godine u proseku
– 2015. godine prosek godina je skoro 26

2. Amerikanka Serena Vilijams ove godine je postala najstarija teniserka koja je ikada osvojila gren slem titulu trijumfom na Vimbldonu nastavivši tako neverovatnu dominaciju.

3. 1990. godine, polovina igračica iz Top 10 bile su tinejdžerke, dok su u današnje vreme samo tri teniserke te dobi u prvih 100.

4. Ove sezone 15 teniserki se nalazi u Top 100, a koje imaju preko 30 godina, dok su 2000. godine samo dve teniserke bile u tom društvu. Takođe, do pre samo tri godine imali smo samo tri igračice sa preko 30 godina u top 100, a danas ih je već osam.

5. Čak pet od sedam najstarijih teniserki koje su osvojile prvu gren slem titulu, učinile su to u prethodnoj deceniji. Najmlađa igračica kojoj je pošlo za rukom da podigne pobednički pehar na nekom gren slem turniru u prethodnoj dekadi jeste Ana Ivanović, kada je imala samo 20 godina.

Ana Ivanović

Ana Ivanović

Ovi podaci više nego jasno pokazuju da su u “belom sportu” pomerene granice i da ne treba nekog prerano otpisati i nazvati veteranom. Primera radi, Serena Vilijams će na predstojećem US openu pokušati da se izjednači sa legendarnom Nemicom Štefi Graf po broju gren slem titula, ali i da postane tek prva teniserka posle nemačke teniserke, koja će objediniti pehare sa sva četiri prestižna turnira u godini.

Serena i Štefi u finalu Indijan Velsa 1999. godine

Serena i Štefi u finalu Indijan Velsa 1999. godine

Trenutno prva teniserka planete će biti u prilici da to ostvari sa 33 godine, dok je Štefi Graf u tim godinama već bila u trogodišnjoj sportskoj penziji.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Statistika, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.