25/06/16 - 11:51h

Vimbldon: Tamo gde je trava najzelenija…

 


U početku su se na travi igrali svi grend slemovi, osim Rolan Garosa. Godine 1975. US Open je promenio podlogu, a kada su to 1988. uradili i na Australijan Openu, Vimbldon je ostao jedini od četiri najveća turnira koji se igra na travnatim terenima.

Vimbldon

Vimbldon

Ono što nam je svima dobro poznato jeste da se treći grend slem sezone održava u Ol Ingland Klubu u Londonu.

Najvažniji mečevi tokom ovog grend slema igraju se na dva najveća terena – Centralnom i terenu broj 1. Zanimljivo je da se ova dva terena koriste samo tokom trajanja Vimbldona. Jedan od ustupaka bio je 2012. godine kada su se glavni tereni koristili čak tri puta – tokom Vimbldona, Olimpijskih igara i za meč Dejvis kup reprezentacije Velike Britanije.

Ol Ingland Klub može da primi 38 500 gledalaca, a sve terene osim Centralnog i terena broj 1 tokom godine koriste članovi kluba.

Centralni teren otvoren je 1922. godine, ima kapacitet od 15 hiljada sedišta, kao i popularnu Kraljevsku ložu. Renoviran je 2009. godine, kada je postavljen pokretni krov.

Originalni teren broj 1 bio je sagrađen 1924. godine i nalazio se sa zapadne strane Centralnog. Tada je moglo da stane 3 250 ljudi, a broj se sa godinama povećao na 7 328. Atmosfera je bila drugačija nego na Centralnom, intimnija, te su mnogi teniseri baš zbog toga voleli da igraju svoje mečeve na njemu.

Novi teren broj 1 otvoren je 1997. godine i trenutno prima 11,432 gledalaca. Na ceremoniji otvaranja igralo je deset bivših osvajača, koji su na Vimbldonu slavili najmanje tri puta. Prvi meč na novootvorenom terenu igrali su Tim Henman i Daniel Nestor.

Organizatorima Vimbldona veliki problem predstavlja kiša, pa osim što od 2009. godine na Centralnom terenu postoji pokretni krov, oni su jedan takav najavili i za teren broj 1, što će im olakšati mnoge muke. Trebalo bi da bude sagrađen do 2019. godine.

Centralni teren je šesti na listi najvećih teniskih stadiona, a teren broj 1 zauzima 26. poziciju.

Ovogodišnji Vimbldon počinje 27. juna i trajaće do 10. jula.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.