22/05/16 - 20:19h

TOP 10: Federer vezao najviše grend slemova, Berdih iza njega

 


Za tenisere i teniserke je veoma važno da budu konstantni u dobrim rezultatima i da propuštaju što manje turnira, posebno onih najvećih. Ispitali smo kako prva desetorka na ATP listi stoji sa brojem vezanih grend slemova na kojima su igrali.

Rodzer Federer

Rodzer Federer

Rodžer Federer – 65 (pre ovogodišnjeg Rolan Garosa)

Otkazivanjem učešća na Rolan Garosu, Švajcarac Rodžer Federer prekinuo je niz od 65 uzastopnih grend slem turnira. Pre ovog takmičenja, poslednji put je propustio US Open 1999. godine.

Do sada je prikupio 17 grend slem trofeja – četiri sa Australijan Opena, jedan sa Rolan Garosa, sedam sa Vimbldona i pet sa US Opena.

Tomaš Berdih – 51

Od kada je 2003. debitovao na US Openu Čeh Tomaš Berdih nije propustio nijedno grend slem takmičenje. Rolan Garos na kom trenutno nastupa je njegov 51. grend slem turnir za redom.

Do finala je stizao samo na Vimbldonu, dok mu je najbolji rezultat na preostala tri grend slema polufinale.

Novak Đoković – 46

foto: Zimbio.com

foto: Zimbio.com

Novak je na grend slem takmičenjima debitovao 2005. godine. Krenuo je od Australijan Opena i od tada nije propustio nijedan od četiri prestižna turnira, što znači da je, uključjući tekući Rolan Garos igrao na 46 grend slemova za redom.

Australijan Open je osvajao šest puta, Vimbldon tri, US Open dva puta, a na Rolan Garosu mu je najbolji rezultat finale koje je igrao u tri navrata, 2012., 2014. i 2015. godine.

Stan Vavrinka – 46

Kao i Novak Đoković, ni Stan Vavrinka nije propustio nijedan grend slem od Australijan Opena 2005. godine. Od tada ih je odigrao 46 za redom.

Osvojio je do sada dve grend slem titule, na Australijan Openu 2014. godine i godinu dana kasnije na Rolan Garosu. Na Vimbldonu mu je najbolji rezultat četvrtfinale koje je igrao prethodne dve godine, a na US Openu polufinale igrano 2013. o 2015. godine.

Kei Nišikori – 13

Od Rolan Garosa 2013. godine Kei Nišikori je redovan na grend slemovima. Do sada ih je zaređao 13.

Najbolji rezultat ostvario je 2014. godine na US Openu, kada je igrao finale. Na Australijan Openu i Rolan Garosu dolazio je do četvrtfinala, dok mu je na Vimbldonu osmina finala najdalji domet do sada.

Endi Marej – 12

Prvi grend slem na kom je Britanac igrao u glavnom žrebu bio je Vimbldon 2005. godine. Međutim, od tada ga je propuštao 2007. godine, iste godine nije igrao ni na Rolan Garosu, a na pariskom grend slemu nije učestvovao ni 2013. godine. Od Vimbldona 2013. godine igrao je na svim od četiri najveća turnira – ukupno 12 za redom, zaključno sa ovogodišnjim Rolan Garosom.

US Open i Vimbldon je osvajao po jednom, na Australijan Openu je finalista bio pet puta (2010., 2011., 2013., 2015, 2016.), a na Rolan Garosu mu je najbolji rezultat polufinale u kom je igrao u tri navrata (2011., 2014., 2015.).

Rafael Nadal – 6

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Poslednji grend slem koji je Rafa Nadal propustio bio je US Open 2014. godine. Od tada ih je odigrao ukupno šest, uključujući Rolan Garos na kom se trenutno takmiči.

Pored Rodžera Federera, za sada je jedini momak sa ove liste koji je osvojio sva četiri velika takmičenja – Australijan Open jednom, Rolan Garos devet, a Vimbldon i US Open po dva puta.

Žo-Vilfred Conga – 5

Posle Australijan Opena 2015. godine koji je propustio, Francuz Žo-Vilfred Conga odigrao je pet vezanih grend slemova.

Najbolji plasman imao je na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je igrao finale 2008. godine, na Rolan Garosu i Vimbldonu stizao je do polufinala, a na Vimbldonu do četvrtfinala.

Miloš Raonić – 4

Najmlađi teniser u TOP 10 propustio je prošle godine Otvoreno prvenstvo Francuske, pa je od tada vezao preostala četiri grend slema.

Na Vimbldonu i Australijan Openu mu je najbolji rezultat polufinale, na Rolan Garosu je igrao četvrtfinale, a na US Openu nije stizao dalje od osmine finala.

Rišar Gaske – 1

Nakon propuštanja Australijan Opena početkom ove godine, Gaske je prekinuo seriju od 17 grend slem turnira za redom. Ovogodišnjim Rolan Garosom započinje novi niz.

Polufinala US Opena i Vimbldona su mu najbolji GS rezultati, a na Rolan Garosu i Australijan Openu stizao je do osmine finala.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Endi Marej, Kei Nisikori, Miloš Raonić, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rišar Gaske, Rodžer Federer, Stanislas Vavrinka, Teniseri, Tomaš Berdih, Vesti, Žo-Vilfred Conga


Komentari: 1

 
biserka May 22, 2016 Odgovori

SVI SU JAKI I DOBRI SVE JE MOGUCE ALI NAS NOLE OSVAJA I POBEDJUJE SVE

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.