02/05/13 - 18:24h

‘Seleš bi bila najbolja!’

 

Pre dva dana, 30. aprila, prošlo je dve decenije od kada je Nemac Ginter Parhe na turniru u Hamburgu nožem u leđa ubo tada devetnaestogodišnju Moniku Seleš. Legendarna Martina Navratilova smatra da bi Seleš bila najbolja teniserka svih vremena da se ta nesreća nije dogodila.

Monika Seles

Monika Seles

Osvojila bi još mnogo titula, ona bi sigurno imala najviše Gren slem trofeja ispred Margaret Kort (24) i Štefi Graf (22). Štefi nije imala protiv koga da igra, taj čovek promenio je tok teniske istorije, u to nema sumnje – rekla je Navratilova.

30. aprila 1993. godine Nemac Ginter Parhe utrčao je na teren na turniru u Hamburgu. Tokom meča Monike Seleš i Magdalene Malejeve, on je jugoslovensku teniserku ubo nožem u leđa. Kasnije je objasnio da je to uradio kako bi pomogao tadašnjoj drugoj igračici sveta Štefi Graf. Zbog neuračunljivosti osuđen je samo na uslovnu kaznu.

U periodu od 1991. do 1993. Monika je osvojila 22 titule, nastupila je na 34 turnira, a igrala 33 finala. Nekadašnja jugoslovenska teniserka karijeru je završila sa 53 titule i 9 osvojenih Gren slemova. Na prvom mestu WTA liste zadržala se 178 nedelja.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.