22/03/16 - 21:17h

POČINJE MAJAMI: Prvi Masters koji je Novak osvojio!

 

U narednih 10-ak dana najbolje svetske tenisere i teniserke gledaćemo na Mastersu u Majamiju. Ovaj turnir igra se od 1985. godine, što znači da ove proslavlja svoj 31. rođendan. Da li ste znali da je to prvi turnir iz Masters serije koji je osvojio Novak Đoković?

Miami Open

Miami Open

U februaru 1985. godine prvi put se igrao turnir danas poznat kao Miami Open. Te davne godine osvajači turnira bili su Tim Majot u muškoj konkurenciji i Martina Navratilova u ženskoj.

Od tada je bilo 16 različitih šampiona u muškoj konkurenciji i 13 u ženskoj. Najveći broj titulu kod tenisera ima Andre Agasi koji je turnir u Majamiju osvajao šest puta, a kod žena je trofej osam puta podizala Serena Vilijams. Oni drže i rekorde po broju finala, Agasi ih je igrao osam, a Serena 10.

Srpski teniser Novak Đoković Masters u Majamiju je prvi put osvojio 2007. godine i to je bila njegova prva titula sa Masters 1000 turnira. Od tada je na terenima Krendon kluba slavio još četiri puta. Ukoliko na ovogodišnjem turniru odbrani titulu, Đoković izjednačiće sa Agasijem na vrhu liste najčešćih šampiona.

Bivša jugoslovenska teniserka Monika Seleš osvajala je ovaj turnir dva puta, a Jelena Janković je igrala finale 2008. godine.

U poslednjih 30 godina, finale nije odigrano samo tri puta. Godine 1989. Austrijanac Tomas Muster nije izašao na teren već je predao meč Ivanu Lendlu, jer ga je nekoliko sati posle pobede u polufinalu KOLIMA UDARIO PIJANI VOZAČ, ZBOG ČEGA JE MESECIMA BIO U INVALIDSKIM KOLICIMA. Sedam godina kasnije Goran Ivanišević je od finala odustao jer je nezgodno spavao, pa je zadobio povredu vrata. 2004. godine Giljermo Korija je predao Endiju Rodiku zbog bola u leđima, koji je, kako se kasnije ispostavilo, prouzrokovao kamen u bubregu.

Ove godine turnir se igra za nagradni fond od 7,037,595 dolara, a pobedniku u muškoj konkurenciji pripašće 1,028,300 i 1000 ATP poena. Pobednica u ženskoj konkurenciji dobiće isto toliko novca i WTA bodova, a ukupni nagradni fond ženskog turnira je 6,844,139. Titule brane Novak Đoković i Serena Vilijams.

Srbija će imati petoro predstavnika, Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Dušana Lajovića, Anu Ivanović i Jelenu Janković.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Masters, Masters u Majamiju, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.