29/04/16 - 20:18h

Počinje madridski Masters: Noletov povratak u ”Magičnu kutiju”

 


Madrid Open je turnir koji je u Masters seriji takmičenja od 2002. godine. Do 2009. godine igrao se na tvrdoj podlozi i u hali, a od tada na šljaci i napolju.

Slavlje nakon pobede u finalu Madrida nad Nadalom 2011. godine

Slavlje nakon pobede u finalu Madrida nad Nadalom 2011. godine

Godine 2012. Masters u Madridu dobio je plavu šljaku. Bilo je tada mnogo negodovanja, pa je već naredne godine čuvena plava šljaka zabranjena od strane ATP-a. Od 2013. ovo takmičenje igra se na uobičajenoj šljaci.

U početku je turnir bio samo za muškarce, a 2009. kada je promenio podlogu, na njemu su počele da se takmiče i teniserke.

Prvi osvajač ovog Mastersa, 2002. godine bio je Andre Agasi. Domaći teniser Rafael Nadal drži rekord sa sedam odigranih finala, četiri osvojene titule, tri vezana finala, i dva osvojena trofeja u nizu, 2013. i 2014. godine.

U dubl konkurenciji najviše titula (5) imaju Bob i Majk Brajan i Daniel Nestor.

Naš teniser Novak Đoković osvajao je ovo takmičenje jednom, 2011. godine, a Nenad Zimonjić u dva navrata, 2009. i 2014. godine.

Što se tiče ženskog dela takmičenja, prva šampionka, 2009. godine bila je Dinara Safina. Rekord sa najviše osvojenih titula (dve) drže Petra Kvitova i Serena Vilijams, a uz njih dve po broju odigranih finala (takođe dva) nalaze se Viktorija Azarenka i Marija Šarapova. Za sedam godina, koliko se turnir u ženskom delu održava, najveći broj trofeja u dublu (dva) imale su Sara Erani i Roberta Vinči.

Srpske teniserke nisu imale sreće na ovom turniru, pa u istoriji nijedna nije uspevala da stigne do finala.

Turnir u Madridu počeo je 29. aprila, a traje do 8. maja. Titule brane Endi Marej i Petra Kvitova, a posle nekoliko godina pauze, na madridskoj šljaci ćemo ponovo videti Novaka Đokovića.

Direktne prenose mečeva iz Madrida možete gledati na našem portalu.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Masters, Masters u Madridu, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.