19/03/13 - 20:00h

Odjeci Indijan Velsa (blog)

 

Sada je već dugo vremena prošlo od kada je ovdašnji teniski auditorijum polufinale Novaka Đokovića na bilo kom turniru doživljavao i ocenjivao kao veliki uspeh. Prvi teniser sveta je sebi postavio najviše moguće standarde, a upravo završeni Indijan Vels savršena je demonstracija koliko je teško ispunjavati ih u kontinuitetu, čak i za svemoćnog Srbina. Poptpunom dominacijom od početka sezone Novak je potpuno zasenio ostale asove belog sporta, tako da rezultat ovog turnira treba shvatiti kao idealnu priliku za otrežnjenje i oprez u iščekivanjima, prevashodno navijača, ali i naše javnosti uopšte. Ipak, pre pomenute opomene, koja je svakako u pozitivnom kontekstu, najveća benefit koju je Novak izvukao sa prethodnog Mastersa nesumnjivo je odbrana bodova izborena plasmanom u polufinale, čime je načinjen novi korak ka očuvanju trona na kraju godine.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Sjajni Huan Martin Del Potro je ponovo pokazao čime raspolaže. Umalo da u tri dana savlada trojicu igrača koja su ispred njega na rang listi, što bi bio svojevrstan podvig. Utisak je da mu je za pobedu u finalu nedostajalo malo svežine. Očekivani zamor u Argentinčevoj igri manifestovao se tek u poslednjem setu turnira i tako postao odlučujući faktor u borbi za titulu. Ipak, Del Potrova istorija jasno svedoči o nedostatku kontinuiteta u njegovoj igri. Njujorška titula iz 2009. godine ostala je samo nagoveštaj nečega što još uvek nije u potpunosti ostvareno, a svi su izgledi da nikada ni neće. Tekuća sezona je poslednja prilika za demant ove pretpostavke, a za tako nešto Argentinac mora da osvoji neki od Gren Slem trofeja. Takav scenario će postati izvesniji isključivo ako postane onoliko opasan u igri u tri dobijena seta koliko je u dva. Za njega je ova godina definitvno prekretnica. Bezpredmetno je raspravljati o tome da li ovaj gorostas ima talenta za najveća dostignuća, ali da bi se stavio u isti koš sa savremenim kolovođama ATP trke moraće da poradi na psihologiji, koja je očigledno razdvajajući aspekt u nikada jačoj konkurenciji na vrhu. Del Potro jamačno ima na šta da nadgradi psihologiju, za razliku od, na primer, Ferera i Berdiha koji su ispred njega u ukupnom poredku, ali koji nikada neće ozbiljno zapretiti vodećima. Delpo ima značajno više potencijala od njih, i ako mu se sreća sa povredama promeni i uspe psihički da ojača kao što je to lani učinio Marej, vodeća četvorka postaće petorka. Odgovore na ova pitanja nećemo dobiti na predstojećim Mastersima, već na preostala tri Gren Slema.

Svetski tenis je predugo čekao na povratak Rafaela Nadala. Osam meseci pauze je ogroman period za svakog sportistu a naročito za tenisera. Međutim, uprkos svim prognozama svakog zdravog razuma, Nadal je osvojio titulu na prvom Mastersu posle oporavka, i to na turniru na kojem su svi vodeći dali svoj maksimum, igravši bez ikakvih kalkulacija. Španac je ponovo demonstrirao vrhunsku defanzivu, koja podrazumeva i takvu fizičku spremu. Ni u jednom trenutku nisu se mogle videti posledice pauze u njegovoj igri tokom turnira, što je opservacija koja ozbiljno prkosi nekim naukama i čini ovaj neočekivani uspeh velikim podvigom.
Ali fiziologija je ipak došla po svoje, donevši sa sobom očekivane posledice. Samo nekoliko sati posle finala, Nadalov medicinski tim je doneo odluku da on mora propustiti predstojeći turnir u Majamiju, uz obrazloženje da njegovo koleno još uvek nije u stanju da trpi maksimalne napore u kontinuitetu, te da bi eventualno učešće nosilo sa sobom preveliki rizik. Jednostavno, to je cena Rafine teniske figure koju on plaća već treću godinu za redom. Pretreniranost je kad-tad morala da uzme maha, i posle prve ozbiljne povrede jasno je bilo da španski as neće moći da bude aktivan tokom celih sezona. Ničija kolena, pa ni njegova ne mogu da izdrže napor kakav zahteva stil igre koji on praktikuje. Poznato je da je za njega deo sezone na šljaci apsolutni prioritet, tako da se ovo odustajanje delom može protumačiti i kao taktički potez. U svakom slučaju, za ljubitelje tenisa tek predstoje pravi specijaliteti.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Masters, Masters u Indijan Vels, Novak Djoković, Rafael Nadal, Tenis blog, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.