05/04/15 - 23:49h

Novak ruši sve rivale pred sobom! (Analiza meča)

 

Srećna je američka publika. Srećni su jer su ovih dana imali priliku da vide sve same legende belog sporta na terenima u Majamiju. Pobednici ovogodišnjeg turnira u Majamiju masters serije su Novak Đoković i Serena Vilijams. Novak snažniji nego ikad! Kako stvari stoje, 2015. je s pravom Novakova godina, godina istorije, godina uspeha, godina podviga i godina pre svega srpskog tenisa. Novak je maestralno igrao ovaj finalni meč i oduševio svojim nastupom pred američkom publikom. Njegov put do finala nije bio nimalo lak ali je Nole sjajno kontrolisao svoju mentalnu snagu, svoju igru i to ga je odvelo do trenutka kad se pišu nova slova istorije. Jer, Novak je prvi igrač koji je već 3 puta uspeo da osvoji dvostruku krunu, odnosno da u istoj godini bude šampion Majamija i Indijan Velsa. Rezultat finalnog meča je 7-6(3), 4-6, 6-0.

Nole-Majami

Ovo je Noletova peta titula u Majamiju i sad već sa sigurnošću možemo reći da se Novak ne zaustavlja na broju 50. Korak napred, i došao je do 51. titule u svojoj raskošnoj karijeri gde je mnoge istorijske podvige napravio upravo on.

Prvi set

Marej je bio dostojan protivnik koji je pružio ono najbolje što je u tom trenutku mogao, ali to ovaj put nije bilo dovoljno. Nole je dominirao, ponekad imao teške trenutke kad je pokušavao da se pribere i to mu je pošlo za rukom. Jedan teniski meč nudi bezbroj lica dvojice igrača koji su tad na terenu, jer nervoza učini svoje, pa oni pokažu hiljadu nijansi raspoloženja dok pokušavaju svim silama da meč prevedu u svoju korist. Meč je agresivnije zaigrao Marej. Zato je Novak prvi popustio na servisu, već u trećem gemu. Loši su bili i vremenski uslovi za obojicu s obzirom na veliku temperaturu i sunce koje je pravilo probleme pri servisu. No, odmah u narednom gemu je skliznuo Marej, i dopustio izjednačenje. Bilo je magičnih poena, ali i grešaka kod obojice. Tipčno za jedno finale. Sedmi gem je Novak odigrao katastrofalno i dozvolio Endiju da napravi brejk. Priča se ponavlja za osmi gem, jer Nole uspeva ponovo da izjednači rezultat. Marej je pogrešio, a Novak mudro iskoristio priliku za 4-4. Neizvesno se igralo, i set je okončan u taj brejku. Novak je bio sigurniji, mada je imao priliku i pre taj brejka da osvoji set. Mentalna nesigurnost kod obojice u tom taj brejku, ali Novak ipak prikuplja snagu i koristi greške protivnika za 7-6 i veliku prednost na svojoj strani.

Drugi set

Početak ujednačen kod obojice. Prvi set je bio naročito iscrpljujući, ali moralo se boriti za pobedu idalje. Drugi set doneo je i neke nepromišljeno odigrane poene ali i one briljantno odigrane sa obe strane. Od promašenih smečeva, preko lepih volej poena, dobrih i loših servisa, nesigurnosti na obe strane, brejka nije bilo dugo u tom setu. Koliko je teško bilo videlo se naročito na pojedinim poenima. Bilo je trenutaka kada obojica odserviraju lepo i povedu sa velikih 40-0, a onda se desi pad u igri i uprkos tome što završe gem u svoju korist, umeju itekako da zakomplikuju situaciju. Nole kao da se malo umorio na tom kraju kada je trebao da zaigra najjače što je mogao, i meč odlazi u treći set. Marej je pametno iskoristio Novakov ”predah” na terenu i napravio brejk koji ga je potpuno vratio u meč. Nole, iznerviran,komunicirao je sa članovima u svojoj loži, pa je dobio opomenu od sudije jer je uplašio dečaka koji je sakupljao lopte tokom meča.

Novak

Treći set

Ali nije zadugo trajala sreća Endija Mareja, a ni snaga da nastavi meč, reklo bi se. Neverovatnih 6-0 je nanizao Đoković u ovom meču. Novak je treći set otvorio sjajno, i poveo sa 1-0 oduzevši protivniku servis. Meč je potpuno išao tokom kojim je Novak želeo, Marej kao da je gubio snagu polako. I sam je rekao da više od onoga što se videlo, on nije mogao danas da pruži. Iako je ponovo bilo nekih poena koje je Novak loše odigrao, dominacija je ipak bila više nego očigledna. Novak dosledan, do samog kraja grabi još jedan trofej u Majamiju. Meč je završio prelepim poenom. Marej tu više ništa nije mogao da uradi, to je bilo van njegovih granica mogućnosti. Novak siguran na kraju, obogatio je svoju kolekciju novim trofejem.

Lep i kvalitetan meč. Uslovi nisu išli na ruku obojici, ali borba je najslađa kada je najteže. Novak ponovo ispisuje istoriju, ponovo prikazuje neviđenu mentalnu snagu i odličnu igru koja mu omogućava apsolutnu dominaciju nad protivnicima. Više nije važno protiv koga se igra, Novak je dominantan u svim aspektima igre. Veliki poeni se igraju kada je on u pitanju, veliki mečevi, veliki podvizi nastaju na terenu. Kako i ne bi, ipak se radi o Novaku Đokoviću kome se divi ceo svet. Nole neka je srećno i idemo dalje!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Analiza, Endi Marej, Masters, Masters u Majamiju, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.