08/09/15 - 13:31h

Novak: Morao sam da se dokažem pred publikom, i dan danas to činim! (Intervju+Foto)

 


U poslednjih nekoliko godina Novak Đoković je uspeo da postane najbolji teniser sveta, pobedi top igrače Rodžera Federera i Rafaela Nadala i održi se na toj poziciji, gde je i dan danas. Novak je svestan da publika nije uvek na njegovoj strani, nije ih lako osvojiti nakon svih dostignuća koja su napravili Rodžer i Rafa. O tome i mnogim drugim stvarima Novak je pričao u svom intervjuu za Njujork Tajms, a mi vam prenosimo o čemu su to razgovarali.

Broj 1

Opisujući Novaka kao nekog sa savršenim držanjem, intervju je započet uz osvrt na Novakov odnos sa publikom od momenta kada je izvršio proboj među top tri igrača sveta, a zatim i postao broj 1 u svetu: “Na početku moje karijere posmatrali su me kao nekoga ko se našao u sredini, i pokušava da izazove 2 najbolja igrača koji su bili izuzetno dominantni. ‘Ko je taj dečko iz Srbije, male zemlje, koji je izbio niotkuda i sada kaže da može pobediti najbolje igrače i postati broj 1?’Naravno, razumem takvu reakciju, ali sam osećao da je jedini način da to prestane, da dokažem da sam zasluženo na tom mestu”.

Nole

Novak se prema svojim rivalima oduvek odnosio sa poštovanjem. Njegovo rivalstvo sa Nadalom i Federerom je u žiži sportske javnosti, a o njima Novak kaže: “Nastojim da ih pohvalim, da razumem, jer smo manje više svi u istoj poziciji. Zbog Nadala i Federera sam postao bolji igrač, postao sam to što jesam danas. Ali morao sam da se dokažem, i danas se još uvek dokazujem. Ne cene me možda toliko kao njih dvojicu još uvek, što je normalno jer su bili toliko dugo dominantni. Oni su šampioni i na terenu i van njega. Ali to me tera da nastavim dalje”.

Đoković smatra da se on nije rodio kao šampion, već je to ipak postao. On je već duže vreme na režimu ishrane koji ne sadrži gluten, jer je otkrio da mu to omogućava da bude još bolji na terenu. Nakon tog koraka koji je napravio, krenule su stvari na bolje. Osvojen je Dejvis kup 2010. protiv Francuske, a onda je na red došla i čuvena 2011. sezona, gde je Novak bio dominantniji nego ikada, što se u modernom tenisu posmatralo kao podvig, jer to doživite jednom u karijeri, ili i ne doživite. O svom režimu ishrane Novak objašnjava: “Mnogi novinski članci su isticali moj novi režim ishrane, naglašavajući ga kao tajnu uspeha u mojoj karijeri, što nije tačno. To je bila velika promena koja mi je pomogla da postanem bolji, ali nisam zbog tog režima ishrane odjednom počeo da pobeđujem u svim mečevima”.

Novak

Srbin smatra da je sve u stavu. On kaže da je to tajna njegovog uspeha: “Volim da sam uvek stvaralačkog duha. Mislim da, ili napredujete ili nazadujete. Sve se kreće, ljudi, planeta, tako da, ili ideš u korak sa tim ili ostaješ tu gde jesi. Ali ako ostaneš tu gde jesi, u stvari nazaduješ”.

Meditacija je sastavni deo Novakovog života. Na tu temu kaže da ona nije njegov beg od svakodnevnih problema: “Meditiram, ali ne sa namerom da pobegnem od problema već da vizuelizujem. Vizuelizacija je veliki deo svačijeg života, ne samo jednog sportiste. Čvrsto verujem u nju. Smatram da postoji zakon privlačenja: dešava ti se ono što produkuješ u mislima. Život jednostavno tako funkcioniše”.

Rekao je da je važno i kako izgledate na terenu: “Imao sam tokom odrastanja mnogo sportskih dresova iz različitih sportova. Voleo sam Majkla Džordana i Pita Samprasa, pokušavao sam njih da kopiram, ali i Agasijev stil oblačenja na terenu je jedinstven, tako da sam imao dosta raznobojne odeće u ormaru”.

On smatra da i to kako se osećate u opremi koju nosite, utiče na igrača: “Ako se dobro osećaš u toj odeći na terenu, utiče to nekako psihološki na tebe kao igrača, priznali to drugi ili ne”.

Nole

Novakov privatni život je inspiracija mnogima. On ima prelepu suprugu pored sebe, a nedavno je njihova porodica uvećana za još jednog člana, Novakovog sina Stefana. On je toplo preporučio ostalim igračima: “Ženite se, imajte decu i uživajte u tome što imate”.

Nole i Jeca

Za kraj, Novak priznaje da je on u svemu tome samo običan čovek koji ima vrline ali i mane: “Ima dana kad bacim reket, vičem, ili se posvađam sa svojom ženom. Takvi dani postoje i svako ko kaže drugačije, ne govori istinu”, zaključio je najbolji teniser sveta.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Intervju, Novak Djoković, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.