05/10/18 - 13:16h

“Novak je zabavan i ljubazan, Marej gunđa…”

 

Mnogo prašine nedavno je podigla scena sa turnira u Tokiju, kada je Fernadno Verdasko besneo na skupljača loptica.


Sports Illustrated

Mnogi su osudili ovakvo ponašanje Španca, ali jedan momak koji je kao skupljač loptica radio od 2009. do 2011. na Mastersu u Majamiju rekao je da ga reakcija Verdaska nije iznenadila i u kolumni za Gardijan prisetio se svojih radnih dana.

– Nisam uopšte bio iznenađen Verdaskovim besom, a sumnjam i da je momak koji je taj bes osetio – srž posla skupljača jeste da bude tu za igrače i sudije, najbolji skupljači se priklanjaju trenutnoj struji, ali i dalje zaslužuju poštovanje. Nije kao da posao nema svojih prednosti. Dobijali smo besplatne karte i tenisku opremu, ali najveća nagrada jeste biti blizu svojih uzora i razgovarati s njima. Za svoje tri godine bio sam na terenu sa svima od TOP 25 igrača u obe konkurencije, osim sa Nadalom, Federerom i Del Potrom. Endi Marej je znao da gunđa, ali nikada nije bio agresivan i zlostavljao. Novak Đoković i Gael Monfis bili su zabavni i ljubazni, ali omiljeni mi je bio Markos Bagdatis, koji nam je jednom pričao viceve tokom dublova. – napisao je ovaj momak i dodao:

– Nije bilo lako sa svima. Endi Rodik nije hteo da stavlja lopte u džepove niti da se pomeri makar i centimetar sa svoje pozicije kako bi dobio loptu. Uz jedan odskok, lopta je morala da završi na njegovom reketu, a peškir je želeo posle svakog poena. I igrao je brzo, tako da smo morali da punom pažnjom pratimo njegov govor tela. Na dane kada bi igrali poznati temperamentni igrači poput Ljodre i Masua, direktor bi sazvao sastanak i upozorio nas da budemo mirni i tihi ako nas budu psovali.

On je istakao da skupljači loptica uvek moraju da vode računa i o sujeverju igrača.

– Uz disciplinu i kondiciju, to je ključno. Primera radi, iako sa njime nikada nisam bio na terenu, znalo se da Nadal voli da ima dve flaše vode kod svog desnog stopala. Morao si njemu da daš da ih smesti. Uvek prvo pije onu sa leve strane i pažljivo je vraća na isto mesto. Ako bi neko poremetio njegovu rutinu, to bi mu upropastilo šanse da radi velike mečeve.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Endi Marej, Endi Rodik, Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.