27/04/18 - 16:02h

”Novak ima poremećaj ishrane, mora hitno da je promeni”

 

Čuveni švajcarski nutricionista Jirg Hisli kaže da Novak Đoković ima poremećaj ishrane zbog kog bi mogao da snosi dugoročne posledice.


foto: Zimbio.com

– On boluje od ortoreksije, koja dolazi od naizgled zdrave ishrane. I, upravo zbog toga, Novak nije svestan posledica koje je dugoročno ova dijeta ostavila na njega. Ne znam kakve su njegove nuspojave, ali osobe koje boluju od toga sve su podložnije stresu, sve manje spavaju, a kasnije mogu da spavaju samo uz pomoć lekova. Takve osobe mogu da izgube povezanost sa prijateljima, da padnu u depresiju, pa čak da imaju i suicidalne misli. – kaže Hisli.

Ortoreksija je poremećaj ishrane koji podrazumeva potrebu da se hranimo što zdravije, a zapravo se ne unose sve neophodne supstance u organizam. Kako navodi Hisli, to dovodi i do psiho-socijalnih poremećaja.

– Sećam se koliko sam mu se divio gledajući ga na terenu. Onda sam čuo za njegov plan da u potpunosti promeni ishranu i odmah sam se zapitao koliko će izdržati. I, evo, već sad se vide posledice.

On je dodao da je za oporavak od ovakvog poremećaja potrebno nekoliko nedelja.

– Šta bi Novaku pomoglo? Da polako počne da unosi ugljene hidrate. Oni koji ih unose proizvode više laktata (soli mlečne kiseline), ali telo mora prvo da nauči da se sa time nosi. Trening mora da se prilagodi novoj situaciji, Đoković bi trebalo da unese više šećera upravo zbog treninga. Kod nas se slični slučajevi leče. Ali, čim se navike vezane za unos hrane normalizuju, ne treba više od tri do šest nedelja dok se sportisti ne osete primetno bolje. – zaključio je Hisli.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 3

 
Nikolina April 27, 2018 Odgovori

Kad je objavljena vest da je Maja Volk službeni nutricionista Đokoviću ostavila sam komentar da onda Đoković može da se pozdravi sa karijerom. To je bilo oko Nove godine. Te godine je osvojio Rorand Garos i nikom nije padalo na pamet da Đoković može tako da padne. Ali ako pogledate tu njegovu godinu, već se vidi da jedan turnir dobija a drugi gubi u prvim kolima. Nedostatak snage. Roland Garos je osvojen poslednjim atomima snage. Naravno, kad nema snage, krećeš da igraš na tehniku i tada nastaju povrede. Sve gledamo godinama. Pisala sam i to da Đoković mora da uzme pauzu. minimum 6 meseci i da nabije snagu, da jede meso, da formira mišiće. Slažem se da su potrebni ugljeni hidrati, ali bez proteina i mesa nema šanse da izdrži napore kakve zahteva Tenis. Ne pišem ovo na pamet, ja sam bivši sportista!
Pitam se samo, šta se desilo u umu jednog čoveka, koji je bio na vrhu sveta, sa ekipom snova, ko ga je ubedio da bilo šta promeni tada??? Ko mu je tog trenutka rekao da menja ishranu i zašto je Nole na to pristao. Sve ostalo, treneri, ekipa, porodica, posledica su te jedne odluke, da bilo šta promeni a imao je SVE(T) pod nogama. E to me zanima!
Volim Đokovića, toliko radosti nam je svima doneo, toliko smo ponosni na njega, ali se plašim da je sad na putu bez povratka. Nadam se da nisam i ovog piuta u pravu. Vreme će pokazati.

 
Znalac April 28, 2018 Odgovori

Bravo NIkolina

 
Đape April 28, 2018 Odgovori

Ima nade za Novaka, pod uslovom da donese bolne rezove.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.