07/09/15 - 12:00h

Novak, četvrti dan: dijalog sa Špancem trajao četiri seta (blog)

 


Novaku nije promaklo ni 26. uzastopno četvrtfinale na gren slemovima. Roberto Bautista Agut, čovek koji se u poslednje vreme pojavio niotkuda, bio je dostojan rival. Duel njih dvojice prozvan je trilerom. Još samo da se igrao u pet setova i bio bi to blokbaster u najavi. Srećom do razvoja filmske radnje nije došlo i Novak je dijalog sa Špancem prekinuo u četvrtom setu.

US Open je bio i ostao prekretnica za Novaka

Novak Djokovic

Đoković je demonstrirao svu svoju teniski moć i veštinu kada je igrao u uvodnom setu. Španac zahvaljujući rvanju u grčko-rimskom stilu poravnjava rezultat. Za pametnog dosta, reklo bi se. Novak shvata da je vrag odneo šalu i kreće u prepoznatljivo završno savladavanje protivnika. Španac je naterao Novaka da zaradi setove i pobedu, što ne mora nužno biti loše.

Bautista Agut je koristio snagu forhenda pokušavajući njome da odgura sa osnovne linije Novaka. Kako je defanziva nešto što je Đoković usavršio još u mlađim teniskim danima, svaki snažan udarac sa Špančeve strane nailazio je na adekvatan odgovor srpskog igrača. Vezujući nekoliko dobrih gemova, Agut je sastavio čitav set, što je bio njegov maksimum u ovom meču. Za utehu to je prvi igrač koji je Novaku “otkinuo” set ove godne.

Štucanja u igri je bilo. Nema dileme. Ipak, raduje nas da naš zemljak i dalje dobija mečeve koje ne odigra perfektno. Veliki igrači koji u takvim situacijama grabe i najmanje prilike koje im se ukažu zbog toga ostaju veliki. Drugi kojima to pođe za rukom možda jednog dana postavu veliki.

I dok jedni i dalje pokazuju zube, a drugi se kale, dotle njujorška publika uživa u ekskluzivnoj mogućnosti da uživo prati ovakve mečeve. Atomski tenis, borba, spektakularni potezi i na kraju Novak u njegovom posebnom izdanju deo su predstave koja se ne propušta. Đokovićeva gestikulacija rukom kojom kao da je pitao ko je i dalje najbolji podigla je na noge publiku na Artur Ešu.

Ova pobeda važna je iz nekoliko razloga za Novaka. Prvi je taj što se opasno približio završnici turnira, drugi jer je još jednom pokazao sebi, publici na najvećem teniskom stadionu na svetu i milionima ispred ekrana da ga problemi samo jačaju, a treći se tiče večne liste uzastopnih plasmana u četvrtfinala gren slemova, gde su sada ispred njega samo Džimi Konors i Rodžer Federer.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Tenis blog, US Open, Vesti


Komentari