22/06/16 - 18:16h

Njegovo visočanstvo Vimbldon: Istorija i rekordi

 


Treći grend slem sezone, Vimbldon, najstariji je teniski turnir. ‚‚Ol Ingland Klub” u Londonu organizuje ga od 1877. godine, a jedini je od četiri grend slema koji od početka održavanja nije promenio podlogu na kojoj se igra.

Vimbldon

Vimbldon

Taj prvi Vimbldon započet je 9. juna 1877. godine, a trofej u muškom singlu, jedinoj takmičarskoj konkurenciji tada, pred oko 200 ljudi osvojio je Spenser Gor.

Sedam godina kasnije, 1884., takmičenje je počelo da se održava u ženskom singlu i muškom dublu. Prva osvajačica Vimbldona bila je Mud Votson.

U početku su se na turniru takmičili samo amateri, a u decembru 1967. Asocijacija teniskih profesionalaca dozvolila je igračima svih kategorija da se takmiče na turniru u prestonici Velike Britanije. Prvi osvajači trofeja u Open eri bili su Rod Lejver i Bili Džin King.

Najveći broj titula pre Open ere imaju Vilijam Renšo (sedam) i Helen Vils (osam). Renšo je osim sedam titula u singlu, pet puta slavio i u dublu, u paru sa svojim bratom Ernestom.

U Open eri najuspešniji, sa po sedam trofeja, su Rodžer Federer i Pit Sampras, a u konkurenciji žena rekord sa devet osvojenih titula drži Martina Navratilova.

Najlošije rangiran teniser koji je uspeo da dođe do titule je Hrvat Goran Ivanišević u muškoj konkurenciji, koji je tada bio 125. igrač planete i dobitnik specijalne pozivnice organizatora. U ženskoj konkurenciji ovaj rekord drži Venus Vilijams, koja je 2007. godine do trofeja došla kao 31. teniserka na WTA listi.

Najmlađi osvajač Vimbldona je trener Novaka Đokovića, Boris Beker, koji ga je osvojio sa 17 godina i 227 dana, a najmlađa osvajačica je Loti Dod, koja je imala samo 15 godina i 285 dana kada je podigla ovaj trofej.

Ovogodišnji Vimbldon počinje 27. juna, a trajće do 10. jula. Prvi favoriti su Novak Đoković i Serena Vilijams, koji i brane titule osvojene pre godinu dana.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.