11/11/15 - 20:12h

Nekad i sad: Kako Novak reaguje kad ga reket ne posluša (Video)

 


Danas je šampion. Danas podiže prave trofeje. Danas ne sanja, nego živi svoj san. Danas je Novak Đoković prvi igrač sveta. Nagrađivan je toliko puta, da nismo više u stanju da prebrojimo sve titule, nagrade, rekorde, mečeve koji su iza njega. Danas on dominira! A kako je bilo nekad?

Nole

Sećate se Noleta iz dana kada je trenirao u Beogradu, kada je imao u neku ruku teško, a delom i lepo detinjstvo? Kada je tenis bio samo tenis, samo igra i beg od realnosti koja je bila očigledna u Srbiji? Sećate li se onog malenog klinca koji je vukao reket za sobom, kad se činilo da je reket veći od njega samog? Mora se priznati, bio je presladak klinac koji je imao ogromnu želju, onu šampionsku.

Mi smo rešili da vas podsetimo kako je to kada maleni Novak prebacuje tu čuvenu lopticu preko mreže, a reket ga ne posluša u “poduhvatu”. Vrlo je simpatično zapravo videti kako se razvio taj dečak u asa kakav on jeste danas. Jer, nije ni najmanje lako pobediti samog sebe da biste uspeli u životu. A baš to vam je potrebno. Da pobedite sebe. Da pogledate strahu u lice i opalite mu šamar. Da suzbijete kovitlac nervoze. Da ojačate. Da pobedite sebe, a onda i protivnika, ako treba i ceo stadion!

Koliko reketa je samo polomljeno u toj borbi sa samim sobom?! U svakom slučaju, bolje je da reket strada, nego titula. Ali, posmatrajući Novakov put unazad, i slepac i primetio koliko je drastično on napredovao. Od lomljenja reketa do potpune mirnoće na terenu čak i u slučaju vrlo značajnih grešaka vrednih trganja nerava. Sve je to igra, reći ćete. Ali setimo se svi mentalnih lomova koje je Srbin doživljavao na terenu, lomova koji su igrali jednu svoju igru, onu u kojoj nije pobednik on. I sve je to uspeo da prevaziđe. Naročito je interesantan period 2011. godine kada je došlo do krucijalnog proboja na vrh. E baš tada je morao Novak da nauči kontrolisati emocije, kontrolisati bol, strah, čak i osmeh na terenu. Sve je trebalo dozirati. Najmanji gest se ocenjivao.

Nole

Srpski temperament je čudo. Ako ste dovoljno pametni, može postati vaše veliko oružje, ali ako mu se predajete, onda može i da vas uništi. Moglo je to da se desi i Novaku. Ali nije. On je Srbin na dobar način, nimalo pokvaren, potpuno patriotski. Od malenog dečaka koji se nervira do gromade na terenu od koju se odbija sve. Novak u 1000 nijansi. Svaka lepša od prethidne. Svaki bes pretvara u udarac, precizan, nemilosrdan. Može on i protiv stadiona celog! Može, videli smo. Ali ne mora. Jer, poštovani nevernici, ovaj momak može da plane na terenu, može da se iznervira i slomi reket, može da pogreši. Ali jedno je sigurno, i pepeo bi pretvorio u pobedu! Dečak i dan danas. Samo Novak.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Novak Djoković, Tenis Video, Vesti


Komentari: 1

 
Miroljub November 12, 2015 Odgovori

Vrhunske reci,o VRHUNSKOM coveku i sportistu!!!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.