07/07/15 - 16:00h

Ne mogu mu ništa ni mrak ni kiša! (Analiza)

 


I Novak Đoković je konačno uspeo da savlada Kevina Andersona, južnoafričkog tenisera i izuzetno teškom meču, meču koji je bio vrlo naporan za obojicu s obzirom na prekide, a koji je završen tek danas. Rezultat je formiran nakon 5 odigranih setova i to po setovima gledano: 6-7(8), 6-7(8), 6-1, 6-4, 7-5.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Svaka čast protivniku na odličnoj igri koju je pružio. Za Novaka je ovo iskustvo više, signal da treba da bude još uporniji, jači, istrajniji, ako želi da napravi ono što je uspeo prošle sezone. Neće biti lako, ali jedan je Novak Đoković.

Prvi set

U ukupno šestom susretu između ove dvojice tenisera, Novak je bio taj koji je izgubio prvi set. Lepo je počeo meč Đoković, ali se u nastavku meč sve više komplikovao. Prvi je servirao upravo Novak i nije bilo većih problema. Anderson je takođe bez muke odservirao u drugom gemu, da bi u trećem gemu Novak počeo da greši. Pošto se greške u ovakvim mečevima ne dopuštaju, protivnik je bio u poziciji da realizuje brejk prednosti. Nije uspeo Kevin da iskoristi te sve šanse, ali je to već govorilo da će ovaj set da bude neizvestan i sa puno tenzije. Iz časa u čas, gledali smo igru dvojice tenisera koja nije davala previše uzbuđenja, ali ni prilika da neko preuzme kormilo. S obzirom na takvu situaciju, logičan ishod je bio taj brejk. To se i desilo, a dupla greška koju je Novak napravio je bila kazna u vidu gubitka prvog seta, jer je protivniku na taj način praktično poklonio set. Bilo je 7-6 (8-6) u tom prvom setu.

Anderson

Anderson

Drugi set

Anderson je servirao odlično, a to je uvek problem za igrača sa druge strane mreže. Novak je takođe bio u nepovoljnoj poziciji zbog tih servisa. Dešava se ta problematična situacija kada Novak pada mentalno pa se to odražava i na igru koju on pruža na terenu. Anderson je rapidno napravio brejk za 3-1. Srećom, Novak vraća brejk odmah u narednom gemu. Brzo je poravnao na 3-3. Činilo se da se polako vraća u igru. Loše raspoložen je bio Novak, nije sve išlo glatko kao i obično i to itekako utiče na igrača poput njega koji je vrlo temperamentan. Imao je Anderson priliku da vrlo značajno pripreti sa dve set lopte, ali se Nole izvukao i set je ponovo rešen u taj brejku. Furiozan početak je imao Đoković, 4-0 na njegovoj strani. A onda opet pad igre, nervoza, i vrlo neizvestan završetak. Publika je pravila atmosferu koja Novaku nije odgovarala, jer je bio dovoljno nervozan da mu je trebalo pružiti podršku a ne motivisati rivala da nastavi. Nije uspeo da poravna rezultat u drugom setu. Opet je slavio Anderson sa 7-6 (8-6).

Novak

Novak

Treći set

Novak je servirao prvi. Dobio je taj prvi gem. To je bilo jako važno s obzirom na problem koji ga je snašao. Za početak je napravio i brejk Nole pa je poveo na kraju sa 3-0. Bio je siguran na servisu idalje, pa je vodio sa 4-1. Ubrzo se desio novi brejk i Srbin je ekspresno okončao ovaj set, ovaj put u svoju korist.

Četvrti set

Novak je polako vraćao svoju igru. Anderson je bio odlučan da zadrži ogromnu prednost koju je imao, ali je jedan brejk na Noletovoj strani, izgleda, presudio ovaj set u Novakovu korist. Videlo se da u prvim setovima nismo zapravo gledali onog starog Novaka koji je dominantan u svim segmentima igre. Bila je to bleda igra bez žara, bez želje za pobedom, ali se zver odjednom probudila. I taman kada je izjednačio Novak na 2-2, organizatori donose odluku da zbog mraka meč nastave sutradan, iako je bilo logično da se igrači presele na centralni teren i tamo završe meč.

najbolji prepustio čast i slavu protivniku koji odlazi u penziju 2

Peti set

Nastavak meča je bio predviđen za sutrašnji dan a onda je počela da pada kiša. Novi problemi, novi delay meča. No ne zadugo. Meč se ipak nastavio u vrlo kratkom roku, a nebo se razvedrilo nad Londonom. Jako brzo smo na skoru imali 1-1, jer su obojica lagano dobili gemove na svoj servis. Ali je problem bio taj što je Anderson servirao ne dobro, ne odlično, nego skoro perfektno. Asovi su se nizali jedan za drugim. Novak je osećao pritisak i to se videlo po njegovom ponašanju na terenu. Bio je nervozan, glasan kada napravi grešku, ljut na sebe, ljut što ne može i pored sjajnog riterna da zaustavi servis Andersona. Ubrzo smo stigli do 4-4. Na Novakovim servis gemovima je i bilo opasnosti, ali kada je servirao Kevin, nije dozvoljavao Novaku da pripreti. Nakon sigurnih 5-5, Novak je uspeo konačno da izbori i brejk šansu, čak dve brejk šanse. I fantastičnim, naprosto genijalnim riternom iz vrlo neugodne pozicije, matira Andersona za brejk prednosti. Ostalo je još da se odigra jedan gem za pobedu. I konačno u dvanaestom gemu, Novak uspeva da liši protivnika četvrtfinala i od neverovatnih 2-0 za Andersona preokreće rezultat na 3-2 u svoju korist!

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Na kraju, Novakova reakcija je najbolje opisala koliko je ovo važan meč bio za srpskog teniskog genija. Najvažnije od svega jeste da je šampion ostao šampion i kad je najteže, pribrano rešio meč u svoju korist. Zato je i najbolji. Možemo reći samo jedno: Naklon do poda Novače! Idemo dalje!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Analiza, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari: 2

 
Gosu July 7, 2015 Odgovori

Bravo Nole legendo! <3

 
milan July 7, 2015 Odgovori

bravo NOLE

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.