15/05/14 - 20:30h

Naši mladi teniseri i dalje bez krova nad glavom

 

Američka teniska asocijacija jedna je od najmoćnijih na svetu. Sem organizacije velikih turnira, Asocijacija se bavi pravljenjem novih teniskih šampiona, odnosno ulaganjem u budućnost tenisa u SAD. Prema najnovijim najavama, Američka teniska asocijacija spremna je da uloži 60 miliona dolara u novi nacionalni teniski centar na Floridi. Kompleks koji bi se prostirao na 63 hektara obuhvatiće preko sto teniskih terena. Planrano je da da radovi na izgradnji centra budu završeni krajem 2016. i početkom 2017. godine. Kada bude izgrađen, novi nacionalni centar biće dom za 750.000 članova Asocijacije.

Ovako će izgledati novi nacionalni teniski centar SAD

Ovako će izgledati novi nacionalni teniski centar SAD

I dok većina teniskih zemalja već ima nacionalni teniski centar ili je njihova izgradnja u toku, dotle u Srbiji mladi igrači su prepušteni sami sebi. Naše teniske zvezde, koji su put do uspeha gradili na teži način, svoj uspeh duguju sebi i svojim porodicama, a ne društvu i državi.

Dovoljno je da se setimo priča naših tenisera u kakvim uslovima su rasli i trenirali i da se uverimo da se gotovo ništa nije promenilo. I danas su roditelji ti koji moraju da se snalaze kako bi svojoj deci obezbedili pristojne uslove za treninge, što, po pravilu, podrazumeva odlazak u inostrane akademije i rad sa stranim trenerima.

Teren na kome je Đoković naučio da igra tenis nalazi se u veoma lošem stanju

Teren na kome je Đoković naučio da igra tenis nalazi se u veoma lošem stanju

I pored najava da će Nacionalni teniski centar biće izgrađen, to se nije dogodilo. Ideja o realizaciji ovog projekta nije od juče, ali se ništa po tom pitanju nije uradilo. Idejni projekat Centra datira još iz 2008. godine, a prve ozbiljnije najave o izgradnji krenule su nakon osvajnja Dejvis kupa 2010. godine. Od tada, pa do danas kao rokovi za završetak izgradnje pominjale su se 2011, pa 2012. godina, a u međuvremenu kao da se odustalo od tog projekta.

Projekat Nacionalnog teniskog centra Srbije

Projekat Nacionalnog teniskog centra Srbije

Priča o izgradnji Nacionalnog teniskog centra ponovo je pokrenuta u martu, ali bez konkretnih zaključaka, sem da će dinamika izgradnje zavisiti od finansijskih mogućnosti. Još ranije je planirano da nacionalni teniski kompleks bude izgrađen pored Hale sportova na Novom Beogradu.

Svoj glas o neophodnosti izgradnje ovakvog centra podigao je i Novak Đoković, koji je istakao da bez Nacionalnog teniskog centra Srbija ne može računati na kontinuirane uspehe.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Ana Ivanović, Dejvis Kup, Fed kup, Ilija Bozoljac, Janko Tipsarevic, Jelena Janković, Nenad Zimonjić, Novak Djoković, Srbija, Srpske teniske nade, Srpski teniski talenti, Teniski savez Srbije, Zanimljivosti


Komentari: 1

 
Marko November 30, 2016 Odgovori

Ne budite naivni,pa upravo ti koji imaju privatne Akademije opstruiraju.Zna se zašto?Ko će promovisati njihove Akademije ako talenti odu iz njih?

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.