15/07/15 - 16:30h

Možda ne pleše, ali postavlja rekorde!

 


Najteža stvar sa kojom se suočavate ukoliko želite postati šampion jesu poređenja. Kada govorimo o poređenjima, vrlo je primetno da publika ne želi i neće tek tako da zameni svoje sportske heroje koje godinama bodri za neke nove, takođe izuzetne ljude u sportu. I onda, pored tereta koji podnosite na terenu, pored svega što morate proći da biste došli do vrha, uz sve to vas čeka i jedna velika borba da pobedite one koji vas ne žele na vrhu. I onda nije bezrazložna ta priča da ste etiketirani kao krivac a da ništa niste krivi. Oni ne žele verovati da je došlo vreme da neko nadvlada njihove heroje. Ali je došlo vreme. I to će prihvatiti svi, pa i ako im to teško padne!

Nole

Ovde ćemo stati i nakon treće osvojene grend slem titule u Londonu, napraviti presek nekih velikih istorijskih činjenica koje se beleže u karijeri srpskog najboljeg tenisera svih vremena a i svetskog broja 1- Novaka Đokovića.

Da je sve što je dosad uradio Novak zaista vredno divljenja govore brojke i titule, a čini se da je 2015. za njega godina podviga koji se nižu i tek će da se nižu jer smo na pola sezone tek.

Znate li ko je imao najveći broj pobeda u 2015.? Novak, i to 48 pobeda. Osvojio je najviše titula (6), i odigrao najviše finala i polufinala (8). Najveći broj pobeda nad top 10 igračima ATP-a ima Srbin (18). Čak 10 puta je osvojio set sa 6-0, a 17 puta sa 6-1! Od tri grend slem finala je osvojio 2 titule, izgubio je samo na Rolan Garosu. Najviše turnira masters serije je osvojio, pogađate sada, Novak (4).

Da, on je osvojio 5 Australian Open titula u open eri, jedini! Da, on je jedini tri puta uspeo osvojiti i Indian Vels i Majami! Da, on je jedini vezao u jednoj sezoni prve tri masters titule! Da on je drugi čovek koji je porazio Rafaela Nadala na Rolan Garosu i prvi koji ga je porazio na sva 4 grend slema! Nakon Rodžera Federera u 2007. on je postao jedini koji je uspeo da odbrani Vimbldonsku titulu! Da on je već zaključno sa Vimbldonom osvojio preko 9500 poena i dosad ima više od 17 pobeda nad top 10 igračima! Apsolutna dominacija, mora se priznati!

Nole-ples

I onda gospodo, jasno vam postane ko je kralj, dominator, sportista, filantrop, kralj svih podloga, virtouz sa reketom u ruci. On možda ne zna da pleše kao profesionalac, možda to radi spontano i bez umeća. Ali pogledajte ga na terenu! On pleše najlepši ples koji u sportu možete videti. On pleše i svaki pokret je umetnost, svaki udar lopticom je dar za vaše oči, svaki gest je čovečan. Pogledajte kakvog lava Srbija ima na terenu, ali i kakvog čoveka. Zaboravite na trenutak sve brojke, sve titule, sve pobede i poraze i pogledajte kakvog čoveka imamo na terenu, ne samo sportistu, ne samo pobednika, ne samo virtouza, nego i čoveka! I onda svete, jedino što ti ostaje jeste da ga prihvatiš sa svim rekordima i istorijskim podvizima koje je učinio i pokloniš se!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Masters, Novak Djoković, Rafael Nadal, Statistika, Teniseri, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari