15/07/15 - 16:30h

Možda ne pleše, ali postavlja rekorde!

 

Najteža stvar sa kojom se suočavate ukoliko želite postati šampion jesu poređenja. Kada govorimo o poređenjima, vrlo je primetno da publika ne želi i neće tek tako da zameni svoje sportske heroje koje godinama bodri za neke nove, takođe izuzetne ljude u sportu. I onda, pored tereta koji podnosite na terenu, pored svega što morate proći da biste došli do vrha, uz sve to vas čeka i jedna velika borba da pobedite one koji vas ne žele na vrhu. I onda nije bezrazložna ta priča da ste etiketirani kao krivac a da ništa niste krivi. Oni ne žele verovati da je došlo vreme da neko nadvlada njihove heroje. Ali je došlo vreme. I to će prihvatiti svi, pa i ako im to teško padne!

Nole

Ovde ćemo stati i nakon treće osvojene grend slem titule u Londonu, napraviti presek nekih velikih istorijskih činjenica koje se beleže u karijeri srpskog najboljeg tenisera svih vremena a i svetskog broja 1- Novaka Đokovića.

Da je sve što je dosad uradio Novak zaista vredno divljenja govore brojke i titule, a čini se da je 2015. za njega godina podviga koji se nižu i tek će da se nižu jer smo na pola sezone tek.

Znate li ko je imao najveći broj pobeda u 2015.? Novak, i to 48 pobeda. Osvojio je najviše titula (6), i odigrao najviše finala i polufinala (8). Najveći broj pobeda nad top 10 igračima ATP-a ima Srbin (18). Čak 10 puta je osvojio set sa 6-0, a 17 puta sa 6-1! Od tri grend slem finala je osvojio 2 titule, izgubio je samo na Rolan Garosu. Najviše turnira masters serije je osvojio, pogađate sada, Novak (4).

Da, on je osvojio 5 Australian Open titula u open eri, jedini! Da, on je jedini tri puta uspeo osvojiti i Indian Vels i Majami! Da, on je jedini vezao u jednoj sezoni prve tri masters titule! Da on je drugi čovek koji je porazio Rafaela Nadala na Rolan Garosu i prvi koji ga je porazio na sva 4 grend slema! Nakon Rodžera Federera u 2007. on je postao jedini koji je uspeo da odbrani Vimbldonsku titulu! Da on je već zaključno sa Vimbldonom osvojio preko 9500 poena i dosad ima više od 17 pobeda nad top 10 igračima! Apsolutna dominacija, mora se priznati!

Nole-ples

I onda gospodo, jasno vam postane ko je kralj, dominator, sportista, filantrop, kralj svih podloga, virtouz sa reketom u ruci. On možda ne zna da pleše kao profesionalac, možda to radi spontano i bez umeća. Ali pogledajte ga na terenu! On pleše najlepši ples koji u sportu možete videti. On pleše i svaki pokret je umetnost, svaki udar lopticom je dar za vaše oči, svaki gest je čovečan. Pogledajte kakvog lava Srbija ima na terenu, ali i kakvog čoveka. Zaboravite na trenutak sve brojke, sve titule, sve pobede i poraze i pogledajte kakvog čoveka imamo na terenu, ne samo sportistu, ne samo pobednika, ne samo virtouza, nego i čoveka! I onda svete, jedino što ti ostaje jeste da ga prihvatiš sa svim rekordima i istorijskim podvizima koje je učinio i pokloniš se!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Masters, Novak Djoković, Rafael Nadal, Statistika, Teniseri, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.